HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A kisvállalati bankolás mindennapjai

2014.10.14. 09:00

Nem kell vállalati adósmentő csomag, írtuk egy évvel ezelőtt. Rámutattunk, hogy helyette stabil és érthető szabályozói, jogszabályi környezetre, valamint hatékony intézményrendszerre lenne szükség. Ez elősegítené a túlzottan eladósodott vállalkozások adósságkonszolidációját és a pénzügyi reorganizációs folyamatokat. Komoly változások még mindig nem történtek a kisvállalatok mindennapjait befolyásoló banki szabályozások területén.

2009 előtt, amikor a bankok még érdemben foglalkoztak a KKV-szektor hitelezésével, sok vállalkozás ésszerűnek tűnő hitelterhet vállalt fel. Azóta azonban az árbevételük megcsappant, az üzleti terveik ellehetetlenültek, már képtelenek kigazdálkodni a hiteltörlesztéseket, ráadásul felélték a tartalékaikat is. Az újraindult gazdasági növekedés fenntartása szempontjából kulcskérdés, mi lesz ezekkel a vállalatokkal. Az egyik napról a másikra élő, hitelállományukat, banki költségeiket csökkenteni képtelen gazdasági társaságok csapdahelyzete jelentős számú munkahely megszűnésével, az elszegényedés felgyorsulásával fenyeget.

A hitelfelevők tulajdonosainak korlátolt felelősségéből vezettük le, hogy rendszerszintű, központi megoldásra, direkt beavatkozásra a közepes és nagyvállalatok esetében nincsen szükség. A hitelfelvevők és tulajdonosaik komoly tárgyalási pozícióval rendelkeznek a finanszírozókkal szemben, ezért szükségtelen, hogy az adósságaik rendezéséhez az adófizetők pénzén, központi erőforrásokból pénzügyi segítséget kapjanak. A hitelezők jól felfogott érdeke, hogy a vállalkozók módosított feltételek között ugyan, de újabb lehetőséget kapjanak, hiszen az „üzletben maradásukkal” legalább a kihelyezett hitelek egy része megtérülhet.

A fent leírtakat egy év elteltével is érvényesnek gondolom, és változatlanul aggasztónak tartom, hogy egyelőre semmilyen rendszerszintű változás nem történt. Azok KKV-k, akik nem tudnak a bankjaikkal egyedi tárgyalásokat folytatni, különösen nehéz helyzetben vannak.

A „fair bankrendszerről” készülő törvényi szabályozás csak a lakossági termékekkel foglalkozik, miközben a mikro- és kisvállalkozások helyzete sokban hasonlít a lakossági ügyfelekéhez. A kisvállalati adósok szerződéseinél szintén egyoldalúan emelték a hitelkamatokat a finanszírozók, és az ő esetükben is ugyanazok az árfolyamrések érvényesek, mint a lakossági ügyfeleknél. Az nyilván nem realitás, hogy a mikro- és kisvállalkozások egyesével pereket kezdeményeznek a bankok ellen, akikkel egyébként napi szintű számlavezetési kapcsolatban vannak. Persze nem a múltbeli dolgokon kell merengeni, hanem el kell indítani végre azt a szabályozási folyamatot, amely pontosan és főként korrekt módon határozza meg az együttműködési kereteket. Miért van szükség például arra, hogy egy kisvállalkozás a sarki valutaváltónál szerezze be a szükséges valutát, majd fizesse be a devizaszámlájára (sokszor banki jutalékkal terhelve), csak azért, mert a külföldi fizetőeszköz megvásárlása a banknál jóval többe kerül. Ez egy mikrocégnek egyszerűen „nem fér bele” – és minél nagyobb a forgalmuk a tőkéjükhöz képest, annál kevésbé. Hangsúlyozom, már az ókori főníciaik által is gyakorolt pénzügyi szolgáltatásról, egy egyszerű pénzváltásról van szó.

A lakossági hiteleknél a jövedelem, a fedezeti értékek és a hitelösszeg vonatkozásában minden lényeges korlát meghatározott. Miért ne lehetne bizonyos egyszerű, kockázatvállalással nem járó, vállalkozók részére hozzáférhető banki termék árát, profittartalmát maximalizálni? A vállalkozásoknak bankszámlát kell nyitniuk, a devizaforgalom költségei viszont még konverzió nélkül is olyan drágák, hogy egy kisvállalat exporttevékenységének profitkilátásait drasztikusan csökkentik. Az exportösztönzés nagyszabású központi programjénak részeként ilyen egyszerű lépések is komoly hatással járhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel állam adósság finanszírozás bankszámla bankrendszer hitelező pénzügyi rendszer fizetési nehézség portfolioblogger adósmentő csomag pénzforgalom adósságkonszolidáció

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr876749515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása