HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

4 tipp: hogyan élhetik túl a vállalatok 2014-et?

2013.12.23. 15:53

Az idén már csaknem 31 ezer cég szűnt meg: köztük a legnagyobb számban a válság sújtotta ágazatokban (építőipar, autókereskedelem, ingatlan) működők. A megmaradóknak jövőre több esélyük lesz a túlélésre, bár a piaci kereslet még nem indul növekedésnek. Íme 4 kérdés, amelyek helyes megválaszolása segíthet átvészelni az évet.

 

Várhatóan 2014 is nehéz éve lesz a hazai vállalatoknak, legalábbis ez irányba mutat a cégmegszűnések trendje. Az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése szerint csaknem 31 ezer vállalkozás szűnt meg idén, ezzel megdőlt a 2010-es negatív rekord. Amíg tavaly 26 ezer vállalkozás szűnt meg, az idén 35 ezernél is több várható.

A megszűnések eddig leginkább a válság által sújtott iparágakat érintették. Ingatlanbefektetés és -hasznosítás, szállodaipar, autókereskedelem, logisztika és fuvarozás, pénzügyi szolgáltatások, építőipar – ezek azok a bajban lévő ágazatok, amelyek képviselői a leggyakrabban megkeresnek bennünket.  Ezeknek a vállalatoknak van a legnagyobb szükségük segítségre a túléléshez, hiszen meg kell küzdeniük a szolgáltatásaik iránt drámaian visszaesett kereslet miatti forgalomcsökkenéssel.

Ám ha ez még nem lenne elég, nagy finanszírozási tőkeáttétel jellemzi őket, ami a banki hitelezésnél jelent problémát. (A finanszírozási tőkeáttétel a kötelezettségállomány mérlegfőösszeghez mért nagysága). A bankok ugyanis hazánkban jellemzően csökkentik a kockázatvállalásukat, mert csak veszteségesen tudnak működni. Így nincs elég tőkéjük, hogy finanszírozni tudják a kockázatos hiteleik mögé képzendő tartalékokat. Ennek a folyamatnak a vesztesei éppen azok az ágazatok, amelyek természetüknél fogva nagy hitelállománnyal működnek.

A válságsújtott iparágakban dolgozó vállalkozásoknak azonban jövőre több esélyük van a túlélésre, mint 2-3 évvel ezelőtt. Ennek az egyik oka, hogy a makrogazdasági mutatók kedvezőbbek, mint akkoriban (a legutóbbi GDP adat 1,8 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest). Az azonban nem biztos, hogy a válságnak kitett cégek a túlélésen kívül nyerhetnek-e is a növekedésen. Ehhez az kellene, hogy az emberek például autót és lakást vegyenek, a cégek pedig irodabővítésbe fogjanak. A gazdasági növekedés ellenére 2014-ben még nem számítok minderre.

Ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások átvészeljék a válságos esztendőket, általános, szemléletbeli változásokra is szükség volna a vállalati pénzügyekben. Négy olyan tényezőt látok, amely segíthet ebben:

1. Alaposabb pénzügyi tervezés

Ennek része lehet a bevételi és költségoldali tényezők gördülő üzleti tervezése.). Egy másik lehetőség: a cégek jelentős hányada egyáltalán nem rendelkezik kontrolling rendszerrel, így ennek kiépítése és üzemeltetése fontos lépés lenne.

 2. Körültekintőbb kockázatvállalási gyakorlat

Érdemes gondos elemzést elvégezni az alábbi kérdésekben: melyik partnernek értékesít egy vállalat halasztott fizetéssel, milyen üzleti szerződést köt meg, milyen hosszabb távú elköteleződést, fejlesztést kezd el.

 3. Hatékonyabb kockázatkezelés

Ma már minden cégnek kezelnie kell kintlévőségeit és jogi problémáit. A kockázatvállalási politikában meghatározott elvek hatékonyságát folyamatos mérésekkel, tesztekkel kell ellenőrizni. Az üzleti kockázatok kezelésén túl fontos kérdés a piaci (kamatszint, alapanyagok ára, devizaárfolyamok, stb.) és a működési (vagyoni és felelősségi káresemények, csalás, stb.) kockázatok kezelése is.

 4. Valódi értékteremtés

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy szolgáltatás, termék teljes előállítási és értékesítési folyamata – az innovációtól a garanciális kötelezettségek kezeléséig – nincsen végiggondolva. Az ügyfélkezelés ma, a közösségi média révén gyorsan terjedő hírek korában mindennél fontosabb, ezért azt a hagyományos ügykezelési protokollok nem helyettesítik. Fontos, hogy a vállalat arra helyezze a hangsúlyt, amiben valódi értéket tud előteremteni és amit meg is fizetnek az ügyfelek.

6 komment

Címkék: válság vállalkozás vállalat üzleti terv kockázatkezelés kockázatvállalás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr515705710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2014.01.02. 10:07:46

Az első két pont egy olyan országban, ahol 3 havonta változnak adótörvények és/vagy jönnek be új adók, valamint visszamenő hatályú törvényeket írhatnak, lehet egyáltalán tervezni?

wazzed 2014.01.02. 10:07:47

Nos, akkor mi is az a négy kérdés?

magyar ember teli szájjal 2014.01.02. 10:07:48

Apukám, ezt már 2013-ban meg kellett csinálni, ha nem korábban. Kár itt az észt osztanod, ha nincs belőle elég neked sem.

Reconcept 2014.01.05. 19:39:22

@komplikato: Köszönöm a hozzászólást. Nagyon nehéz tervezni, de ez minden környezetben igaz lehet, mert sok komplex tényező van egy cég üzleti környezetében. Tapasztalatom szerint sokan egyáltalán nem terveznek, a kiszámíthatatlanságra vagy másra hivatkozással. A terv pedig sokszor azért fontos, mert ezen keresztül érthetőek meg az üzletünk pénzügyi folyamatai.

Reconcept 2014.01.05. 19:42:49

@wazzed: Négy tényezőre gondoltunk, amelyek segíthetnek átvészelni a válságot: alaposabb pénzügyi tervezéssel, körültekintőbb kockázatvállalási gyakorlattal, hatékonyabb kockázatkezeléssel és valódi értékteremtéssel.

wazzed 2014.01.09. 11:40:04

@Reconcept: Ugye, ezt a választ egy bullshit generátorral állítottátok elő? Megadnád a linkjét?
süti beállítások módosítása