HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Tartsa kézben pénzügyeit!

2014.09.29. 10:05

Van egy rossz szokásom, ha már tévézek, néha a reklámokat is megnézem. Pár napja este legalább volt értelme: az egyik legdrágább reklámsávban állami tulajdonú postavállalatunk a sárga csekket hirdette, igen hosszan. "Tartsa kézben a pénzügyeit!” - szólt az üzenet.

A készpénzforgalmat reklámozni szerintem nem túl előremutató. A készpénz ugyanis nem biztonságos: ellophatják, hamisíthatják, ráadásul nagyon drága, mindenkinek. Tudom, havi 150 ezerig ingyenesnek tűnik, de nem az, hiszen a bankszámlánk más költségtételeinél kifizetjük az árát, és bizony a sárga csekkeket küldő szolgáltatók is beépítik a tarifájukba az őket terhelő költségeket. Sőt, a nagy készpénzforgalom növeli az állami, pontosabban a jegybanki (logisztikai) költségeket is. Az MNB egy közelmúltban végzett felmérése 100 milliárd forint feletti megtakarítási lehetőséget mutatott ki a készpénzforgalom csökkentésével. Ebben valószínűleg nincsenek benne azok a költségek, amely a postákon történő sorban állásból adódnak. Minden olvasóra rábíznám annak átgondolását, hány órát vár havonta a csekkfeladásra a postán. Ezt az időt sportolásra, szórakozásra vagy éppen pénzkeresetre is lehetne használni.

A reklám üzenete emlékeim szerint az volt, hogy a csekkbefizetéssel kontrollálni tudjuk a kifizetendő tételeinket. Ez igaz is, azonban pontosan ugyanezt a bankszámlánk használatával is meg tudjuk tenni. Bármelyik tétel szolgáltató általi beszedését megtilthatjuk (hiszen a számlát esedékesség előtt megkapjuk), összeghatárt állíthatunk be a beszedésekhez, a legparásabbak pedig tételenként is utalhatnak.

Persze értem én, hogy a banki utalás költséges. Ha valakinek nincs ingyenes utalást lehetővé tevő számlacsomagja, akkor a havi számlák kifizetése a teljes összeg fél százalékába is belekerülhet. Ez havi 100 ezer forint esetén 500 forintot jelent. Aki ezt sokallja, kénytelen havonta 2-3 alkalommal postára menni és legalább egy órát rászánni az életéből a befizetésekre. Legfeljebb ötszáz forintért.

Eközben egy gazdasági szereplő milliókat költ arra, hogy a készpénzforgalomra bátorítsa a lakosságot – amelyen egyébként közvetett tulajdonosa tízmilliárdokat bukik. Ezt a céget egyébként társvállalatával közösen ugyanez a tulajdonos egy fejlett pénzügyi szolgáltatási központtá akarja tenni – helyesen, mert a kereskedelmi bankok manapság nincsenek abban a helyzetben, hogy a pénzügyi infrastruktúrát megfelelő ütemben fejlesszék.

A marketingkampányokat és PR-üzeneteket nyilván rövid távú üzleti célok, parciális érdekek vezénylik: szokott ez így lenni vállalatoknál, függetlenül attól, hogy a tulajdonos egy multinacionális holding vagy éppen a magyar állam. Kívülről nézve azonban jelen esetben a tettek és az érdekek nem találkoznak: egy felelős pénzügyi szolgáltatónak a lakosságot a fejlett fizetésforgalmi megoldások irányába kéne mozdítani, akár még rövid távú veszteségek vállalása árán is. Ez az a veszteség, ami a másik zsebben nyereség lesz (csökkennek a készpénzhez kapcsolódó logisztikai költségek), és közben a fejlett világhoz is közelebb kerülünk.

4 komment

Címkék: pénz állam költség bankszámla portfolioblogger pénzforgalom MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr76740761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.09.29. 20:52:16

>>Ezt az időt sportolásra, szórakozásra vagy éppen pénzkeresetre is lehetne használni.
4x10 perc havonta, a bicikliút sportolás is egyben, az ottlét szociális tevékenység(pak-pak).
De neked is igazad van, többet kellene dolgoznom, és odaadni a banknak mindenféle jutalék címén. Bocsi hogy nem így teszek.

na4 2014.09.29. 20:52:47

Aki sárgacsekkezik, az megérdemli a sorsát.

Reconcept 2014.09.29. 20:56:44

@mrZ: Köszi a kommentet. Sajnos én olyan postákra jutok el, ahol a sorállás nem annyira szociális tevékenység, inkább küzdelem...
Ha csekkezünk, akkor valóban banki jutalékot nem fizetünk. Viszont a posta számít fel jutalékot annak, aki javára a befizetést teljesítjük. Ő pedig ezt a díjat ránk terheli. Szóval a díjfizetést nem ússzuk meg.

Reconcept 2014.09.29. 20:57:48

@csentecsa: Igazad van. A készpénznek van előnye, de az a postai befizetésnél elveszik.
süti beállítások módosítása