HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A csodavárás vége

2014.06.16. 12:14

Legutóbbi bejegyzésünkben az MNB rossz bank alapítási szándékával foglalkoztunk.  A koncepció akkor működhet, ha sikerül rávenni a kereskedelmi bankokat, hogy a nem megfelelően teljesítő vállalati hitelportfóliójukat a mai piaci feltételeknek megfelelő kondíciókkal értékesítsék.

A modell két oldalról orientálhatja helyes irányba a szereplőket. Egyfelől az erőforrások (szakemberek, vezetői figyelem, fejlesztési és IT kapacitások) nem a rossz, bedőlt üzletekre fókuszálnak majd. Másrészt végre eljön az igazság pillanata: teljeskörű átértékelést kell majd végrehajtani a hitelportfóliókon, azaz el kell számolni a mai feltételek mellett prognosztizálható veszteségeket.

Ennek hatása bizonyosan pozitív lesz. Véget érnek azok az évek, amikor az éles helyzetekben azért nem születtek megoldások, mert valami isteni csodában és leginkább óriási ingatlanpiaci felértékelődésben bíztak a hitelezők és ezért nem számolták el a mindenképpen szükséges értékvesztéseket, hitelleírásokat. Nincs más lehetőség, csak a valósággal való szembenézés, bármilyen fájdalmas is.

Az értékvesztések forrása a folyó évi eredmény, a tartalékok vagy a tulajdonos tőkeemelése. Bármelyikről is lesz szó, a tulajdonosok szempontjából ezek közel egyenértékű megoldások.

A fedezetek mai értékéhez igazított követelésértékek életet fognak lehelni a ma alig létező vállalati követeléskezelési piacba. Bár szinte valamennyi európai országban számos vállalati követelésportfólió gazdát cserélt, és ez alól az EU új tagországai sem voltak kivételek, nálunk ez a piac még gyerekcipőben (sem) jár. Ha a szükséges átértékelődések megtörténnek, akkor viszont „fair” értékek szerepelnek majd az egyes követelések vonatkozásában a banki könyvekben, ami megfelelő alap lehet a követelésvásárlók és a bankok közti megállapodások létrejöttének.

A portfólió ügyletek (az ún. non-perfoming loan, röviden NPL tranzakciók, tehát amikor nem egy-egy követelés, hanem egy akár többszáz elemből álló hitelcsomag kerül értékesítésre) vevői tipikusan professzionális intézmények, hedge fund-ok és ún. restructuring loan fund-ok. Fókuszukban a speciális szituációkból származó értékteremtés áll: rapid megoldásokkal stabilizálják a helyzetet, majd az üzletileg legracionálisabb irányba tesznek gyors és hatékony lépéseket. A magyar piachoz képest szinte végtelen tőkeerő, a bankinál rugalmasabb felügyeleti rendszer, a speciális helyzetekben szerzett tapasztalatok mind-mind azirányba hatnak, hogy végre megoldások szülessenek a bedőlések előtt álló vállalatok problémáira. Akár a „teremtő rombolás” jegyében meg kell szűnnie a cégnek és az erőforrásokat más formában kell hasznosítani, akár gyors és intenzív átalakításokra, restrukturálásra van szükség az adós vállalat háza táján.

Könnyen lehet, hogy a rossz bank alapítás a profik idejét hozza el. Akárhogy is lesz, a valósággal való szembenézés, az alternatív megoldások és struktúrák megjelenése nem tehet rosszat a vállalati banki piacnak. Nehéz is lenne a mai szinteknél még lejjebb kerülni.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan bank válság állam adósság finanszírozás tartozás felszámolás portfolioblogger restrukturálás reorganizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr896305220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása