HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Ne féljünk az angyaltól

„Vállalati pénzügyeink sorozat” – pénzügyi befektető bevonása

2013.10.16. 11:00

Előző bejegyzésünkben azt próbáltuk bemutatni, hogy annak a vállalkozásnak is van lehetősége néhány milliós forráshoz jutni, amely egyébként nem alkalmas a banki, kockázati tőke vagy állami támogatás igénybevételére. Most nézzük meg, a gyakorlatban hogyan is zajlik egy üzleti angyal bevonása.

Íme, néhány példa arra, hogy milyen technikai-jogi formákban képzelhető el egy angyal bevonása.

 

1. Közös vállalkozás

Klasszikus, letisztult forma, de sok a buktatója. „Lakva ismerni meg a társat” – nincs is találóbb igazság a társas vállalkozásra. Történhet „zöldmezős” formában, amikor az alapítás is már közösen történik; vagy tőkeemeléssel összekötött részesedésvásárlással, ha egy működő cég finanszírozásába száll be kívülről a tőkéstárs.

Ilyenkor társasági szerződést kötnek a felek, amelyet ki kell egészíteni egy ún. szindikátusi szerződéssel, amely a társasági szerződésben teljes körűen nem kezelhető kérdésekre fogalmaz meg eljárásrendet: pénzbetétel és elosztás szabályai, irányítási és tulajdonosi jogok gyakorlása, az egyes tulajdonosok üzleti köre és a közös vállalkozás viszonya, a tulajdonosok vállalásai a társaság irányába, elővásárlás, együtteladási jogok és kötelezettségek.

A felek egymás felé kiköthetnek kiszállási opciókat: eladási és vételi jogokat, kötelezettségeket – a vállalkozás fejlődésének és az angyal finanszírozásának aktuális térülése függvényében. Ha már sok pénzt kapott az angyal, az eredeti tulajdonosi kör visszavásárolhatja az üzletrészét vagy egy részét. Ha viszont növelni kell a finanszírozást az eredeti megállapodáshoz képest, akkor az angyal többlet jogosítványokat, részesedést kaphat (már ha vállalkozik a tőkeemelésre).

 

2. Strukturált finanszírozás

Az üzleti angyalnak szerethetjük „csak a pénzét”. Kölcsönt kérünk, részesedést nem adunk. Őszintén, egyfelől nem hiszem, hogy igazi befektető szimpla „kamatra”, azaz egy felülről limitált hozamú befektetés kapcsán komoly kockázatot vállalna, másfelől nem nagyon látok olyan üzleti lehetőséget, amely az ilyen típusú kockázatnak megfelelő hozamot rendszeresen „ki tudná pörgetni”. De az angolszász piacokon létezik ez a forma. Leginkább valamilyen áthidaló megoldásként tudom elképzelni: két stáció között (mondjuk egy új befektetővel küszöbön áll a megállapodás) átmeneti időre beszáll egy pénztulajdonos kölcsönnel, üzletrész fedezet mellett.

 

3. Eszközbérlet

Érdekes és a gyakorlatban jól működik: a befektető rendelkezésre bocsátja a vállalkozás számára azt az eszközt (ingatlant, berendezést, szellemi terméket), amelyre a forrás szükséges. Ilyenkor alacsonyabb bérleti alapdíj és bérleti díjprémiumnak nevezett extrahozam illeti meg az angyalt, aki nagyobb kockázatot vállal a hagyományos bérbeadónál. Speciálisabb, ezáltal kevésbé likvid eszközt szerez be vagy minimális önrészt kér az eredeti tulajdonosoktól. A biztosíték a bérlő, azaz a vállalkozás üzletrésze.

Speciális lehetőség egy már meglévő eszköz eladása az angyal részére, majd annak visszabérlése. A finanszírozandó vállalat rendelkezik egy eszközzel és egy elképzeléssel (bővíteni akarja készletszintjét, előbb akar fizetni a szállítóinak nagyobb árengedmény reményében, stb.). A befektető megveszi az eszközt, bérbe adja az eladónak, aki az eladásból kapott forrást kontrollált formában felhasználja a megvalósításhoz.

Ne rettenjünk meg az angyaloktól és a feltételeiktől, mert bizonyos méretben, helyzetben ők az egyetlen reális finanszírozási alternatívák manapság. Jelentős kockázatot tudunk velük megosztani, miközben sok mindent tanulhatunk, tapasztalhatunk általuk.

 

2 komment

Címkék: befektetés pénzügy vállalkozás partner bérlet kockázati tőke üzleti angyal befektető vállalat vállalkozó finanszírozás cégalapítás üzleti terv tulajdonos mikrovállalkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr935572503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor Szecsi 2013.10.17. 23:20:45

A 2. pont gondolom a Convertible Debtre utal. Elég gazdag szakirodalom foglalkozik az előnyeivel és a hátrányaival. Befektetők leginkább azért szeretik mert az új vállalkozás értékelése nagyon nehéz szinte lehetetlen. Az hitel ami később átváltható reszvényre lehetőséget ad arra, hogy egy későbbi időpontra halasszuk az értékelést, amikor egy újabb befektető érkezik. Ekkor lesz a társaságnak egy rövid (fél év- egy év) múltja ami segít a cégértékének meghatározásában. Ugyanakkor a befektetőnek megmarad a lehetősége arra, hogy részvényessé váljon később a hitel reszvényre történő átváltásával. Ahogy cikk nagyon helyesen írja az ilyen jellegű befektetésnél a hitel kamat nem ad kellő megtérülést. Viszont a cégértékelésből eredő kockázatok csökkenthetők.

Reconcept 2013.10.21. 11:46:18

@Gabor Szecsi: Kedves Gábor!
Részben valóban az átváltoztatható kölcsönre, kötvényre gondolok, de nem kizárólag. Több olyan üzletet volt szerencsém nyomonkövetni valamilyen formában, ahol a projekt egyik stádiumból a másikba kerülése közötti interim időszakban be kellett lépnie egy finanszírozónak, aki értette az üzletet és kezelni tudta azt a kockázatot, amit a következő belépő finanszírozó jelent. Ez tud egy ún. „back-to-back” (azaz kockázatilag zárt, és valóban csak átmeneti likviditást biztosító) forrás lenni (ennek egy torz permutációja a hazánkban is ismert támogatás előfinanszírozó hitel), de elképzelhető egy erősen spekulatív kockázatvállalás is, ekkor a belépő finanszírozó hozzátesz a vállalkozáshoz, kerekít a történeten, hiszen erőteljesen érdekelt a tőkepiaci sikerben, ami ugye neki az exitet jelenti. Talán leginkább akkor érhető tetten egy kezdeti életciklusban lévő vállalkozásnál, ha a kezdetben grundolt pénz elfogy, viszont már „látszik a fény az alagút végén”. Ezen a ponton be tud még egy új tőkéstárs, finanszírozó lépni, ha a „fény” az ő székéből is látszik.

Üdvözlettel,

Reconcept Blog
süti beállítások módosítása