HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A Jó, a Rossz és a Csúf

2014.06.03. 09:59

Még az idei évben sor kerülhet egy központi "rossz bank" megalapítására. A pénzügyi intézmény felvásárolná és kezelné a kereskedelmi bankok nem teljesítő vállalati hiteleit. A koncepció csak hazánkban újszerű, viszont még sok kérdést kell tisztázni a működés elindulása előtt. Egy biztos: valamit kezdeni kell a bankok vállalati aktivitásával, mert ma az erőforrások döntő része a problémás ügyek kezelésére összpontosul.

 

Az elmúlt napokban sokat olvashattunk az MNB „rossz bank” alapítási elképzeléseiről (talán a legjobb összefoglaló itt olvasható, nemzetközi példákkal).

A „bad bank” elnevezés kicsit félrevezető, hiszen praktikusan nem bankról, hanem egy speciális szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézményről van szó, amely rossz követelések kezelésével foglalkozik. Átveszi a hitelezőktől azok problémás követeléseit, majd a hitelfelvevőkkel való megállapodások, likvidálások, pénzügyi és jogi tranzakciók segítségével megpróbálja beszedni a kintlevőségeket. A projekt akkor sikeres a rossz bank tulajdonosai számára, ha a realizált bevételek, megtérülések meghaladják az átvételi árak, az elvárt tőkehozam és a működési költségek összegét. Az eredményeket nemcsak ezen a szinten kell értelmezni: a hiteleket eredetileg kihelyező bank mérlege felszabadul, humán erőforrásait újra az aktív ügyletekre, hitelezésre, termékfejlesztésre, akvizícióra tudja koncentrálni. A legfontosabb hozadék azonban, hogy a hitelezés fókuszba kerülése a gazdasági növekedés tartós fennmaradásához elengedhetetlen. Csakúgy, mint a pénzügyi innováció és a termékfejlesztés. Amennyiben a banki kockázatkezelőknek, ügyfélreferenseknek és döntéshozóknak nem a bedőlő cégekkel és felszámolási ügyekkel, hanem új ötletek megvalósításával kell foglalkozniuk, akkor a gazdasági szereplők új igényeinek gyorsabban és hatékonyabban tudnak megfelelni.

Ha ez ilyen nagyon egyszerű, akkor adódik a kérdés, hogy miért nem működnek ezek a rossz bankok már több éve.

Az elmúlt 5-6 évben minden hazai kereskedelmi bank több száz fős behajtási, követeléskezelési és restrukturálási szakterületeket állított fel – ezekre tekinthetünk úgy, mint „mini bad bank”-ekre. A lakossági és vállalati hitelportfólió jelentős részét átsorolták ezekhez a főosztályokhoz. A hónapokig tartó ügyletátadások, az új területek kapacitáskorlátai, a külföldi tulajdonosok magyar viszonyokkal kapcsolatos averziója, a hazai gazdasági környezet tartós válsága és számos más tényező együttes hatása miatt azonban a banki könyvek javulása elmaradt, a nem teljesítő vállalati porfólió aránya pl. 20% körül stabilizálódott.

A mérlegek javulásának legnagyobb korlátja pénzügyi: a tulajdonosok - profitkilátások hiányában - nem érdekeltek abban, hogy megfelelő tőkét bocsássanak egyösszegben a leányvállalatok számára. Eközben a bankok többségének évek óta tartó veszteséges működése a belső tőkekképződést sem tette lehetővé. Ha pedig nincs tőke, akkor nem lehetséges a valós, piaci értékre leértékelni az egyes eszközöket. Ugyanezért nem söprik ki a bankok a rossz hiteleiket az azokat piaci áron megvenni szándékozó profi követeléskezelőknek – a veszteségrealizálás a mai tőkehelyzetbe nem fér bele.

Egy-két évig még talán működőképes a piaci árszintek megkerülésére épülő stratégia, abban a reményben, hogy pár év alatt minden fedezet értéke a régi árszintekre tér vissza. De már középtávon is óriási problémákat okoz, hiszen lehetetlenné teszi a vállalatok és a bankok pénzügyi alkalmazkodását. A válságon való túllépéshez, a fejlődéshez pedig ez elengedhetetlen lenne.

Az egyes banki tulajdonosok parciális érdekei érthetőek: ha minden átértékelésre kerül a jelenlegi piaci árak alapján, akkor rengeteg tőkét kéne idehelyezni, ez pedig a magyar leánybankok jelenlegi és várható profitabilitásának ismeretében ésszerűtlen.

Mindez azonban szemben áll a gazdaság többi szereplőjének érdekeivel. Túl kell lépni a múlton, a veszteségeket el kell számolni, hitelre és kockázatvállalásra van szükség, mert ebből lehet új vállalkozásokat, üzleteket építeni, munkahelyeket teremteni. Persze a rossz hitelek kezelésén túl nagyon sok egyéb teendő lenne, még akár ennél fontosabbak is, de ezzel a kérdéssel is kezdeni kell valamit. Jó bankokat kell létrehozni, a mai csúf mérlegűekből.

A rossz bank erre hasznos eszköz lehet, de önmagában ez sem csodaszer. Ha például a hitelezővédelem és a csődszabályozás mai állapotán nem sikerül javítani, akkor mindössze annyi történik, hogy a rossz ügyek átvételre kerülnek az MNB által, miközben a veszteségek jelentős részét az adófizetők „magukra húzzák”.

A koncepció főbb elemeit ma még nem ismerjük. Ha megfelelő belső szabályzatok, követeléskezelési és vegyonkezelési know-how, hatékony és gyors belső szervezet alakul ki az új intézményben, és persze jó (értsd: kellően alacsony) áron tud portfóliót építeni, akkor sikeres lehet a projekt.

Reménykedjünk. Csúf és passzív bankok helyett jó és aktív bankokra van a gazdaságnak szüksége.

Szólj hozzá!

Címkék: bank adósság finanszírozás bankrendszer portfolioblogger restrukturálás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr46262355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása