HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Amerikából jönnek, mesterségük címere...

Útmutató kockázati tőke bevonása előtt

2014.05.15. 11:03

Korábban írtunk arról (itt és itt), hogy egy kezdő vállalkozás hogyan tud korai fázisú tőkebefektetőkkel, üzleti angyalokkal dolgozni, emellett foglalkoztunk a családi befektetés problémáival is. Ideje a mélyvíz felé vennünk az irányt és néhány gondolatot a kockázati tőkebefektetőkkel való közös üzletekről megosztani az olvasóval.

E témával foglalkozó mai első bejegyzésünk megpróbálja beazonosítani a kockázati tőkéseket kik is ők, honnan van pénzük, mit csinálnak. A következő írásban pedig arról lesz szó, hogy mikor és hogyan tehet szert egy vállalkozás kockázati tőkebefektetésre.

A kockázati tőke az egyik legfontosabb vállalkozásfinanszírozási forma. Hogy elhelyezhessük más tőkejellegű finanszírozáshoz képest, tekintsük át az alábbi, a különböző intézményi és magán finanszírozási formákat a társaságok bevételi szintje és életszakasza függvényében bemutató ábrát (ennek forrása a Runway Budapest 2.0.2.0 start-up credo, melyet minden érdeklődő számára csak ajánlani tudok).

kockazati toke abra.jpg

A „venture capital”, mint a kockázati tőke megfelelője több formában és vállalkozási életszakaszban fellelhető. Egyrészt a korai, ún. érett magvető érettségi szakaszban lévő vállalkozások, másrészt az érett, már lassabb növekedésben lévő cégek és a vezető piaci pozícióban lévő ún. „fejős tehenek” lehetnek klasszikus célpontjai a kockázati tőke alapoknak. Ez utóbbiakhoz tartoznak a szélesebb közönség előtt ismert hazai Jeremie-alapok is.

Mit csinál a „kockázati tőke”? Nyereség reményében vállalatokba fekteti be a különböző intézményi befektetőktől összeszedett forrásokat.

Két jogi egységet kell megkülönböztetni: a befektetési alapokhoz hasonlóan elkülönül az alapkezelő, amely a menedzsment tevékenységet, azaz a vagyonkezelést végzi, illetve maga a „pénzkalap”, az alap. Az alap az üzleti részesedéseket és az azokból realizált bevételeket tartalmazza, esetleg néhány kapcsolódó pénzügyi instrumentumot. Az alapkezelőben találhatóak a menedzserek, az elemzők és némi adminisztratív kapacitás.

Az alapkezelő szervezet legfontosabb feladatai közé tartoznak: forrásgyűjtés („funding”), befektetési célpontok beazonosítása (magyarosan „pipeline építés”), a vállalat felvásárlási és eladási tranzakciók letárgyalása és megvalósítása, valamint az egyes befektetések felügyelete és arra alkalmas esetekben a tőkekivonások (osztalék, új hitelfelvételen keresztüli rekapitalizáció).

Az alapkezelők ideális esetben több alapot is menedzselnek, leginkább eltérő életciklusban: a már beindult és befektetésekkel feltöltött alapnál eladási tranzakciókat kötnek és felügyelik a működő vállalatokat, egy másik, befektetési időszakban lévő alapnál életképes vállalatokat keresnek, elemeznek és felvásárlási tranzakciókat valósítanak meg. Egy harmadik, forrásbevonási szakaszban lévő (illetve még jogilag nem létező) alapnál a potenciális befektetőkkel – melyek általában komoly nemzetközi intézmények, nyugdíjalapok – kereshetik a megállapodási lehetőséget.

A következő részben röviden körbejárjuk, hogy milyen alapvető ismérvek mellett lehetséges kockázati tőke bevonása egy vállalat finanszírozásába.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés vállalkozás tőke kockázati tőke finanszírozás portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr976162543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása