HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Dolgozzunk együtt az olcsóbb bankszámlákért!

2014.02.26. 08:59

Egy korábbi bejegyzésünkben felvillantottunk néhány lehetőséget a bankszámlával kapcsolatos költségek csökkentésére. Egy példán mutatunk be egy újabb, összetett módszert, amely kapcsolt cégek és beszállítók között működhet és meglehetősen sokat lehet vele spórolni.

 

A módszer az engedményezés és kompenzáció együttes alkalmazása. Ha vállalatok együttműködő csoportján belül (cégcsoport, klaszter, inkubátorház) bizonyos cégeknek jelentősebb az egymás közötti forgalma, üzleti kapcsolata, akkor komoly bankköltség-megtakarítást eredményezhet a követelések több lépcsős engedményezése, majd a kompenzálások megvalósítása.

Az érthetőség kedvéért egy példa:

Négy vállalat egymással szoros kapcsolatban működik: egy ipari parkban helyezkednek el egymás szomszédságában. A „Vezér” Kft. alvállalkozója a „Droid” Kft. és a „Mütyür” Kft. A Vezér Kft. halasztott fizetéssel eladott egy termelőeszközt Droidnak, még az egyik tevékenységi körének a múltbeli kiszervezésével kapcsolatban. Droid és Mütyür egymással is kapcsolatban vannak, Droid szerzi be az iroda-fenntartási anyagokat mindkét cég számára (megveszi azokat, majd egy részüket eladja), miközben Mütyür jó feltételekkel tudott telefonflottát és autóflottát beszerezni, részben Droid számára (szintén átszámlázzák). Az ipari park „Cápa” Zrt.-é, aki egyébként kapcsolt vállalkozás Vezérrel, hasonló tulajdonosi körrel. Cápa ad bérbe ingatlant mindhárom másik cég számára, és a közművek is rajta keresztül szerezhetőek be. Vezér tovább 10%-os tulajdonos Cápában, és az elmúlt évekből még ki nem fizetett osztalékkövetelése van az érdekeltségével szemben.

Egy adott fordulónapon a cégek egymással szemben az alábbi követeléseket és kötelezettségeket tartják nyilván:

Vezér

Követelés Droiddal szemben: 2.500.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 0

Követelés Cápával szemben: 10.000.000,- Ft

Kötelezettség Droid felé: 5.000.000,- Ft

Kötelezettség Mütyür felé: 0

Kötelezettség Cápa felé: 3.000.000,- Ft

Droid:

Követelés Vezérrel szemben: 5.000.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 3.000.000,- Ft

Követelés Cápával szemben: 0

Kötelezettség Vezér felé: 2.500.000,- Ft

Kötelezettség Mütyür felé: 2.000.000,- Ft

Kötelezettség Cápa felé: 1.500.000,- Ft

Mütyür:

Követelés Vezérrel szemben: 0

Követelés Droiddal szemben: 2.000.000,- Ft

Követelés Cápával szemben: 0

Kötelezettség Vezér felé: 0

Kötelezettség Droid felé: 3.000.000,- Ft

Kötelezettség Cápa felé: 1.500.000,- Ft

Cápa:

Követelés Vezérrel szemben: 3.000.000,- Ft

Követelés Droiddal szemben: 1.500.000,- Ft

Követelés Mütyürrel szemben: 1.500.000,- Ft

Kötelezettség Vezér felé: 10.000.000,- Ft

Kötelezettség Droid felé: 0

Kötelezettség Mütyür felé: 0

 

Mindegyik cég régóta működik, kiválóan ismerik egymást a tulajdonosok, egymással szemben minden tételt korrektül elszámoltak. Fontos kiemelni, hogy a fenti tételekhez kapcsolódó forgalmi adó, helyi adó és jövedelemadó fizetési kötelezettségeket a cégek rendezik a hatóságok felé.

Ha a fenti tételek mindegyikét azok esedékességekor átutalással kifizetnék egymás felé a cégek, akkor (4,25 ezrelékes átutalási díjal számolva) összesen 121 ezer forint bankköltség merül (28,5 millió forint mozog).

Ha viszont elkezdünk „engedményezgetni” (általában a nagyobbnak gondolt vállalattal szemben fennálló követeléseket mozgatni), akkor néhány lépésben és 5 darab, egyszerű egyoldalas dokumentum elkészítésével eljuthatunk oda, hogy csak 7 millió forintot kell mozgatni. Ennek költsége 30 ezer forint, azaz a négy cég együtt 91 ezer forintot spórolt. Intenzív üzleti kapcsolatnál ezt az engedményezési és kompenzálási kört rendszeresen lehet ismételni, formanyomtatványokkal. Az eredmény: több százezer forint megtakarítás a példa szerinti üzemméretben. Nagyon egyszerű adminisztrációt igényel, egyszer kell jól kialakítani és utána már mindig csak a konkrét számokkal kell a szerződéseket feltölteni.

Lehet persze azt mondani, hogy „pitiáner” tételekről van szó, de ne feledjük: amit nem költünk el, nem kell megkeresni. Manapság, amikor a piaci potenciál több iparágban évek óta mélyponton van, az ehhez hasonló lépésekkel pont meg tudunk menteni egy munkahelyet, vagy lehetővé tesszük, hogy nyereségbe forduljon kisvállalkozásunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz adó bevétel követelés költség bankszámla mikrovállalkozás pénzforgalom tranzakciós illeték

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr675833348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása