HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Kinek, hogyan segíthet a Növekedési Hitelprogram?

2014.09.23. 09:28

A Növekedési Hitelprogramról szóló cikksorozatunk első részében bemutattuk az idei változásokat, mostani írásunkban pedig azt vizsgáljuk meg, kiknek és hogyan segíthetnek a programot bővítő intézkedések.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a kedvező forráslehetőségek biztosításával a program elsődleges szándéka a KKV-k hitelezésének élénkítése. A kétszintű bankrendszerből adódóan az MNB közvetlenül nem hitelezi a vállalkozásokat, a programot kereskedelmi bankok, pénzügyi vállalkozások „közvetítik”. Fontos látni, hogy a hitelezés kockázatát alapvetően a közvetítőrendszer viseli, ezért cserébe legfeljebb 2,5% kamatot számíthatnak fel a KKV-k felé. Ez a kamat az ügyletben rejlő kockázat felvállalásának ellenértéke, ha azonban az ügyletet a „közvetítők” kockázatosnak ítélik, kevésnek bizonyulhat. Az összefüggés általánosságban korlátozza, mi kerülhet be a Növekedési Hitelprogram (NHP) kosarába: eleve csak az, ami a finanszírozónak 2,5%-os kamatért megéri. Természetesen nem kizárólag az árazáson, az üzletpolitikán is múlik, hogy egy-egy bank milyen ügyleteket finanszíroz és milyeneket nem. Ennek fényében a program idei változásainak hatásvizsgálatánál nem csak azt kell megítélnünk, hogy a bővítés jó-e a KKV-knak - erre a válasz gyakorlatilag mindig pozitív, hiszen a lehetőségek bővülnek - hanem azt is, megéri-e részvétel a finanszírozóknak.

Faktoring

A Magyar Faktoring Szövetség információja szerint a faktorálás ára egy 30 napos futamidejű ügyletnél nagyságrendileg 0,3-2%. Évesítve ez 3,7-26%, vagyis messze meghaladja az NHP ügyletekre vonatkozó 2,5%-os kamatplafont. Ebből következik, hogy a finanszírozóknak valójában nem éri meg a Növekedési Hitelprogramot ilyen típusú ügyletek finanszírozására igénybe venni, azaz ettől a termékvonaltól nem várhatjuk a program jelentős felpörgetését.

A program új alapítású cégek számára is elérhető

Nagyobb hatással bírhat viszont az a júliustól életbe lépett változtatás, amely az új alapítású cégek számára is lehetővé teszi a hitelfelvételt. Nem kizárt, hogy ez a lehetőség az újonnan induló zöldmezős beruházások számára is segítség lehet, noha általában ezek az ügyletek jellemzően magasabb kockázatúak, mint azt a fent is említett 2,5%-os marzs ellentételezni tudná. Strukturálisan azonban ez mindenképpen könnyítés: lehetővé válik például NHP alapon finanszírozni azt az üzleti helyzetet, mikor egy cégcsoport új üzletágat, tevékenységet kíván indítani, és erre egy új társaságot hoz létre.

Kereskedelmi ingatlanok finanszírozása

Korábban írtunk a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozásáról, illetve arról, hogy ez a lehetőség bizonyos megkötésekkel szeptembertől már az átalakításokra, felújításokra is vonatkozik. Továbbra is az a véleményünk, ezek a lehetőségek lehetnek igazán vonzóak a KKV-k és befektetők számára. A bedőlt banki hitelekhez kapcsolódó ingatlanok megvásárlásának finanszírozása immár az NHP segítségével is lehetséges. A cikk elején megvilágított árazási korlát ugyan azt mondatná velünk, hogy ezek az ingatlanügyletek annál valószínűleg kockázatosabbak, mintsem 2,5% marzsért a bank felvállalja a finanszírozást, de van itt egy olyan tényező, ami miatt mégsem ez a véleményünk: a bank ugyanis az új ügylettel le tud zárni egy olyan problémás (ún. „workout” alatt lévő) finanszírozást, ami addig erőforrást és tőkét kötött le.

Nem kétséges, hogy a Növekedési Hitelprogramba is a banki „mérlegtisztítás” elősegítése céljából került be ez a könnyítés.

+1 Tipp

Végül arra is fel szeretnénk hívni a vállalkozások figyelmét, hogy a Növekedési Hitelprogram keretei adottak (itt találhatóak), de azokon belül a finanszírozó bank dönti el a feltételeket, többek között olyan lényeges paramétereket is, mint az ügylet lejárata (a maximális 10, vagy 3 éven belül), a hitel biztosítéki rendszere, illetve a törlesztés ütemezése. Érdemes tehát döntés előtt több ajánlatot is begyűjteni.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan bank hitel beruházás finanszírozás ingatlan vásárlás portfolioblogger ingatlan bérlés NHP

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr226709319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása