HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Növekedési Hitelprogram: jót tesznek a változások az ingatlanpiacnak

2014.04.09. 15:31

A Magyar Nemzeti Bank április 8-án a Növekedési Hitelprogram (NHP) feltételeinek könnyítését jelentette be. Miután az elmúlt hónapokban sorra jelentek meg az NHP-kihelyezések elégtelen volumenéről szóló hírek, ez a döntés nem meglepő. Ahogyan erről a monetáris politikai eszközről általában, a mostani lépésről is sokan fognak még értekezni a közeljövőben; mi most megelégszünk azzal, hogy a kereskedelmi ingatlanpiac szempontjából értékeljük a változásokat. Pozitívan.

2013 végére világosan látszott, hogy az NHP második szakasza (az akkor ismert feltételek mellett) túlságosan nagy hatással nem lesz erre a piacra. A jegybank az első szakaszhoz képest erősen korlátozta az ebből a forrásból finanszírozható hitelcélok körét azért, hogy ez a kulcsfontosságúnak tekintett és potenciálisan igen költséges eszköz valóban a gazdasági növekedést szolgálja. Ezt úgy akarta megvalósítani, hogy a befektetési tevékenységet (ilyen például a bérbeadási céllal történő ingatlanvásárlás) nem tekintette támogatandónak, ha az nem jár együtt valamilyen építést vagy bővítést megvalósító beruházással. Kivétel volt ez alól a devizahitelek kiváltása, ahol viszont a keretet szűkítették radikálisan.

Tovább nehezíti az NHP hozzáférhetőségét az, hogy a bankok csak akkor érdekeltek annak kihelyezésében, ha a finanszírozandó projekt kockázatához viszonyítva elégségesnek ítélik a maximált kamatot . Az ingatlanpiacon gyakran nem ez a helyzet.

Olyan piacról beszélünk ugyanis, ahol az adásvételek volumene évek óta igen alacsony, ahol ingatlanfejlesztés szinte nem is létezik, és ahol a bankok finanszírozási tevékenységét megbénítja a mérlegükben felhalmozódott rengeteg rossz hitel, valamint adósoktól elvett ingatlan. Ilyen környezetben nem vagy csak igen korlátozottan értelmezhetők a piaci árak, és ez a tény már önmagában súlyos kockázatot jelent minden tőkebefektetés szempontjából. A piaci likviditás hiánya tehát tetézi a meglévő problémákat, és a távoli jövőbe odáz bármiféle kilábalást.

A likviditás nem önmagáért való érték: annak hiányában a tulajdonosok nem képesek szükség esetén pénzzé tenni eszközeiket és így rendezni mérlegüket; a befektetők és a fejlesztők nem látják a pozíciójuk majdani lezárásának lehetőségét, a bankok pedig nem képesek megbízhatóan megítélni, hogy az egyes ügyletek finanszírozásával milyen kockázatot vállalnak. Ha nincs likviditás, akkor nincsen sem professzionális ingatlanfejlesztés, sem építkezés – elég csak az építőiparra tekintenünk, amely jelenleg a nagy állami beruházások ellenére is a 2006-os teljesítmény kétharmada alatt teljesít, így a növekedésre és foglalkoztatásra gyakorolt hatása is ennek megfelelő.

Éppen ezért tartjuk üdvözlendőnek a bejelentett változtatásokat, mindenekelőtt a harmadikat: „lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik”. Értelmezésünk szerint ez annyit jelent, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2,5%-os kamatozású hitellel segíti azt a befektetőt, aki megszabadít egy bankot akár egy rosszul teljesítő hiteltől (egyúttal az ő ügyfelét is a számára súlyos teherrel járó eszköztől), akár egy, már az adóstól elvett ingatlantól.

A rendelkezésre álló információk alapján ezt a piaci likviditás javítása és a banki finanszírozási képesség erősítése irányába tett fontos lépésnek kell tekintenünk. A részletes feltételek még nem ismertek, és az eddigi tapasztalatok szerint érdemben éppen ezek határozzák meg, mennyire lesz elérhető a hitel a konkrét helyzetekben. Mindenesetre reméljük, hogy a jegybanki szándék megegyezik azzal, amit ma a legfrissebb sajtóközleményből kiolvashatunk, és a későbbiekben megfogalmazandó szabályozás is elősegíti annak érvényre jutását.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel pénz állam finanszírozás bankrendszer hitelező portfolioblogger ingatlan piac növekedési hitelprogram NHP

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr365996833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása