HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A vállalat legfontosabb pénzügyi mutatói: erre figyeljünk (1.)

2014.01.21. 08:59

Az ember szeret viszonyítási pontokat használni és ez a vállalati pénzügyekben sincs másképp. Számos hasznos mutatót lehet összeállítani a főkönyv, a mérleg vagy az eredmény-kimutatás különböző adataiból. Ezek eszközt adnak a kezünkbe, hogy vállalatunk teljesítményét összehasonlítsuk a versenytársainkkal, a piaccal, saját múlbéli adatainkkal (így azonosítva háttérben húzódó folyamatokat), vagy éppen a jövőbeli terveinkkel. Most azokra a mutatócsaládokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek alakulását vállalatvezetőként, tulajdonosként folyamatosan nyomon kell követnünk. Az első részben a jövedelmezőség és az eladósodottság viszonyszámait vesszük sorra.

 

Jövedelmezőség

Tartósan veszteséges vállalkozás nyilván nem működhető, hiszen vagyont, tőkét él fel, így tehát hosszabb távon a jövedelmezőségi mutatók mindegyikének a pozitív tartományban kell mozognia. Iparágtól függetlenül az alábbi mutatók használata a legelterjedtebb:

Fedezeti hányad = fedezeti összeg/nettó árbevétel

A mutató a vizsgált időszak fedezeti összegét (az értékesítés nettó árbevételéből kivonva az értékesítés közvetlen költségeit) arányosítja az időszak nettó árbevételéhez. Ha a mutató értéke negatív, akkor még a közvetlen költségeinket sem fedezte az árbevételünk. A mutató kívánatos értéke tevékenységi körönként, iparáganként különbözik. Nagy volument megmozgató kereskedelmi cég esetében a mutató alacsonyabb értéke is ugyanolyan jó teljesítményt jelenthet, mint egy nagyobb hányados kisebb árbevételű szolgáltató esetén.

Eszközarányos megtérülés (Return-on-Assets, RoA) = adózott eredmény/eszközök

A vállalat adózott eredményét arányosítja az eszközökhöz. Ha nagy eszközlekötésű iparágban tevékenykedő vállalatról beszélünk, ahol az eszközök megtérülése viszonylag hosszú (pl. nehézipar, ingatlanhasznosítás) ott a mutató 10% alatt is elfogadható lehet, de egy humán erőforrásra épülő, szolgáltató cégnél ennek jóval magasabbnak kell lennie.

Tőkearányos jövedelmezőség (Return-on-Equity, RoE) = adózott eredmény/saját tőke

Tulajdonosi szempontból talán a legfontosabb mutató. Lényeges a különbség a RoA-hoz képest, hisz ebben a mutatóban az eszközök külső finanszírozottságával is számolunk (pl. egy gyártósori beruházás finanszírozása tipikusan saját tőkéből és hitelből történik). Ez a viszonyszám alkalmas arra, hogy a vállalat tevékenységét alternatív tevékenységekhez mérjük. Ha például a 10 éves államkötvény (tankönyvek szerint) kockázatmentes hozamához viszonyítunk (ma ez Magyarországon kb. évi 6%), akkor egy vállalkozásnak ennél legalább 10-15-20% ponttal magasabb sajáttőke-arányos megtérülést kellene nyújtania a tulajdonosainak.

Eladósodottság

Nincs olyan működő vállalkozás, amelynek ne lenne tartozása: ez a gazdálkodás velejárója. Természetesen itt nem a lejárt, kifizetetlen számlákra, befizetetlen adókra gondolunk, hanem a folyószámla hitelkeretekre, a vállalkozás fejlesztését fedező beruházási hitelekre, a nyitott szállítóállományra vagy a következő hó elején kifizetésre kerülő bérekre és járulékokra. Ha a vállalkozásra a tulajdonosaitól elkülönülve, önállóan tekintünk, akkor a tagi kölcsönök is adósságot jelentenek. Más kérdés, hogy ez utóbbiakat – főleg a kkv-szektorban – inkább tőkeelemként, mint hitelként szokás kezelni. Az eladósodottság mérésére az alábbi mutató a legismertebb:

Eladósodottsági mutató (tőkeáttétel) = idegen tőke/összes forrás

Gyakran előfordul, hogy az idegen tőkének eleme devizaalapú finanszírozás is. A mutatóra így hatást gyakorol a deviza árfolyamának alakulása; gyengülő forintárfolyam hatására például a mutató romlik.

Az eladósodottság és a jövedelmezőség kapcsolatára egy példa: a banki források költsége általában alacsonyabb, mint a tulajdonosi tőkétől elvárt hozam, így ha az eladósodottsági mutató alacsony, akkor a saját tőkét részben helyettesítő banki forrásbevonás javítja a sajáttőke-arányos jövedelmezőséget, azaz a RoE mutatót.

Mi számít kritikus eladósodottsági szintnek? Ezt a társaság és finanszírozási szerkezet ismeretében lehet megállapítani. Az elv, hogy egészségesnek mondható egy olyan mértékű tőkeáttétel, amelyet az üzleti tervek szerint a társaság megfelelő biztonsággal ki tud termelni. Eszközberuházás-igényes iparágakban általában a mutató magasabb mértéke, azaz a magasabb eladósodottság is elfogadható, de 75–85%-ot meghaladó értéknél már itt is erős, sőt túlzott külső finanszírozottságról beszélhetünk – de ezt általában a hitelezők ítélik meg, mostanság elég szigorúan.

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás tőke vállalat veszteség üzleti terv likviditás kötelezettség tulajdonos jövedelmezőség kintlévőség eladósodottság pénzügyi mutató

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr845773103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása