HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Felszámolás helyett reorganizáció

2013.10.24. 11:00

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás, pénzükhöz juthatnak a hitelezők és megmarad a tulajdonosok presztízse is. Mindez komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.

Az idei év harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Ez a szám is igazolja, hogy nagyon sok vállalat néz megoldhatatlannak tűnő probléma elé. A felszámolások és végelszámolások még mindig jelentős aránya a hazai vállalkozói körben a vezetők és tulajdonosok rossz vagy rosszul időzített reakcióinak is köszönhető. A társaságok többsége nem hajt végre alapvető és lényegi változtatásokat, mert nem tudnak vagy nem akarnak hozzányúlni kötöttségeikhez. Csak a napi problémákra koncentrálva sodródnak, és nem választják azokat a hosszú távú, drasztikus beavatkozásokat, amelyek ilyenkor elengedhetetlenek. Ha születik is válasz, akkor is sokszor kései és drasztikus: klasszikus formája, amikor a tulajdonosi érdekkör indít felszámolási eljárást a saját cége ellen.

A felszámolási és végelszámolási eljárás a társaság jogutód nélküli megszüntetését célozza. Ilyenkor a cég vagyonát likvidálják azért, hogy a hitelezők minél nagyobb mértékben pénzükhöz jussanak. Ám gyakran nem ez az ideális megoldás, hanem a cég továbbélését célzó pénzügyi reorganizáció, hiszen egy vállalat értéke magasabb, mint eszközeinek a likvidációs értéke (felszámolás, végrehajtás során amennyiért az eszközöket értékesíteni lehet). Ez a többletérték viszont csak továbbműködés során realizálható.

A reorganizáció célja a társaság működésének, pénzügyi struktúrájának az új alapokra helyezése éppen azért, hogy megelőzzék a felszámolási eljárást. A folyamat során a társaság tágan értelmezett finanszírozói köre (szállítók, hitelezők, tulajdonosok) új együttműködési rendszert alakít ki, amelynek működtetése révén, hosszú távon jutnak hozzá a felek a cégben lévő forrásaikhoz. Ráadásul reményeik szerint nagyobb összeg folyik be hozzájuk, mint az esetleges felszámolásból.

Ilyenkor már régen nem (csak) a bevételi és költségoldali hatékonyságról van szó. Az alapvető üzleti és pénzügyi modellt kell felülvizsgálni, a mérlegszerkezetet átalakítani. Ehhez először olyan tárgyalási szituációt, feltételrendszert és időkeretet kell kialakítani, amely segíti a hosszú távú megoldás irányába való elkötelezett haladást.

Minden érintett számára komoly és hosszú távú előnyei vannak a reorganizációnak. A dolgozók szempontjából megmaradnak a munkahelyek vagy azok egy része. Az állam számára fontos lehet, hogy egy adófizető, munkahelyeket megtartó vállalkozás tovább él. Az üzleti partnerek továbbra is számíthatnak egy vevőre vagy éppen szállítóra.

 A tulajdonosok és vezető tisztségviselők (menedzserek) szempontjából az üzleti „jó hírnév” megtartása a legfontosabb előny. A reorganizáció révén megőrizhető a tulajdonosok presztízse (ún. üzleti track-recordja). A mai törvények szerint a vezető tisztségviselőkre, a többségi tulajdonosokra és azok vezető tisztségviselőire számos felelősségi szabály vonatkozik. A folyamat alapvető része, hogy ezen szabályoknak az érintettek teljes körűen megfelelnek. Más esetben sajnos szinte mindig tetten érhető olyan esemény vagy folyamat, ahol valaki(k) nem szabályosan vagy törvényesen járt(ak) el – leggyakrabban a hitelezővédelmi szabályokat megsértve.

A reorganizáció előnye, hogy segít a vállalkozás kereteit is újraértelmezni, amiből tanulhat a tulajdonos és a menedzsment is. A felszámolás után viszont elmarad a tanulság, és ha a cégvezető új üzletbe kezd, ugyanazokat a hibákat követi majd el – csak éppen már nem makulátlan múlttal.

Vannak persze nehézségek is. A legfontosabb közöttük, hogy a reorganizációs folyamat sok időt és energiát vesz igénybe. Mindig kompromisszumra van szükség, ha egynél több szereplő ül az asztalnál. Összetett és minél több érdeket szolgáló program egyeztetése, megvalósítása a cél. Ez pedig nem megy hamar. A folyamat gyorsítására olyan specialista szakértőkre van szükség, mint mi vagyunk.

A tisztán erőből történő érdekérvényesítés ilyenkor hatástalan, csak rossz megoldást szülhet. Valószínű, hogy nem születik megegyezés, ami egyenes út a felszámoláshoz. Más esetben pedig látszat megállapodás jön létre, amelyből a rosszabbul járt fél azonnal a kiutat kezdi keresni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: menedzser vállalkozás vállalat management felszámolás megszűnés hitelező tulajdonos restrukturálás reorganizáció pénzügyi megállapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr845596858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása