HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

 1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
 2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
 3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
 4. szándékosan félrevezető jellegűek;
 5. tisztán politikai tartalmúak;
 6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
 7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
 8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Kompromisszumokkal a vállalati hitelcsapda ellen

2013.09.10. 10:18

Tapasztalati bölcsesség, hogy az üzleti életben a kompromisszumos, minden fél érdekeit figyelembe vevő megoldásnál nincs hosszú távon eredményesebb. A „központi akaratnak” ezért olyan keretrendszert kellene előállítania, amely a megegyezés-keresést és nem az „izmozást” támogatja.


Megfelelő szabályozói környezetben a piaci mechanizmusok többször is jól vizsgáztak a válságok megoldásakor. Természetesen, nem önmagukban, kizárólagosan és hangsúlyozottan nem kontroll nélkül. Talán naivitás a híres osztrák-amerikai közgazdász,
Joseph Schumpeter „alkotó rombolásában” bízni, de az erőforrások (termelő eszközök, ingatlanok, készletek és persze leginkább a munkaerő) tényleg képesek átkerülni egy „bedőlő” vállalkozástól egy értékteremtő, befektetni és beruházni képes és akaró gazdasági szereplőhöz. A korlátozott felelősség törvényes és ésszerű alkalmazása mellett ez jelentheti hosszú távon az adósságcsapda, a hazai vállalkozások eladósodottságának megoldását.

Mondhatnánk, hogy erre való a felszámolás, a csődeljárás vagy a végrehajtás intézménye. Aki azonban valaha is találkozott ilyen eljárásokkal, tudhatja, hogy hazánkban ezek a legrosszabb, legkevésbé hatékony, az átláthatóságot teljesen nélkülöző és legdrágább (formális és informális költségek szintjén egyaránt) intézmények közé tartoznak. Pont arra nem jók, amire valók lennének: gyors és hatékony keretet kellene biztosítaniuk a vállalkozások vagy azok eszközeinek a megmentéséhez, a gazdaság vérkeringésébe való visszajutásához. Ehelyett évekig húzódó eljárások, átláthatatlan döntések, alacsony hitelezői megtérülések, pereskedések és elvétve megújuló társaságok jellemzik mindegyiket.

Drága és átláthatatlan folyamatok helyett előtérbe kellene helyezni az intenzív tárgyalásokon keresztüli megállapodásokat. Ezt olyan intézkedésekkel és szabálymódosításokkal lehetne elősegíteni, amelyek kívánatossá tennék a feleknek a kompromisszum, elérését, azaz a vállalati szektor jövedelemtermelő képességhez viszonyított eladósodottságának számottevően javulását. A szereplők együttes pozíciója javulna, miközben a nemzetgazdaság a megmaradó munkahelyek és adóbevételek révén profitálna.  Néhány javaslattal is élnénk:

 

 1. Csökkenteni kellene a tárgyalásos megoldáshoz kapcsolódó bürokráciát és a költségeket – a csődeljárás, azaz a hitelezőkkel való megállapodás intézményesített formájának teljes költsége drámai (kis túlzással, a társaság csak úgy tud megállapodni a hitelezőivel, ha azok a térülésük számottevő és legkorábban realizálható részéről azonnal lemondanak az eljárást felügyelő csődgondnok javára), a megállapodások végrehajtásához kapcsolódó cégjogi és közjegyzői kiadások nagyon magasak és megkerülhetetlenek. Tapasztalatom szerint a jogi és adminisztrációs költségek összege egy kisebb cég eredményes csődeljárása során a társaság kötelezettségeinek 5%-át is elérheti (milliárdos kötelezettségeknél ez 1-2%).
 2. Az adósságkonszolidációk során a hitelezők gyakran kényszerűen átveszik az ingatlanokat, mivel ez is része lehet a reorganizáció alatt lévő vállalat megmentésének (forrást szabadítanak fel az alaptevékenység finanszírozásához). Az egyébként is nagyon nehéz szituációt igencsak megterheli, hogy ez egy piaci adásvételnek minősül és így komoly illetéket kell fizetni az egyébként is „sebeit nyalogató” hitelezői körnek. Ilyen esetben, amikor banki adósság tárgyalásos rendezéséhez kapcsolódik az átruházás, célszerű lenne, ha életbe lépne valamilyen, a meglévő nagyon korlátozottan használhatónál komolyabb illetékkedvezmény.
 3. A lakossági végtörlesztési kampány során a személyi jövedelemadó szabályait is módosították, és az elengedett banki adósság nem emelte a magánszemélyek adóalapját. Miért nem lehet hasonló mechanizmust a vállalatokra is életbe léptetni? Egy nagyon szűk körben - megegyezéssel záruló csőd- és felszámolási eljárások esetében – ez most is lehetséges. A szabályozás kiterjesztésével azonban elérhető lenne, hogy a „beborulástól” tárgyalásos úton megmenekülő vállalkozásnak ne az legyen az első és legnagyobb feladata, hogy kigazdálkodja az egyébként veszteséges működéséből a bankhiteleinek részleges elengedéséből származó társasági adófizetési kötelezettségét.

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel adósság vállalat felszámolás restrukturálás adósságkonszolidáció reorganizáció pénzügyi megállapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr815503516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása