HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

 1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
 2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
 3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
 4. szándékosan félrevezető jellegűek;
 5. tisztán politikai tartalmúak;
 6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
 7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
 8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Előzzük meg bajt! Az adósságcsapda figyelmeztető jelei

2013.11.21. 10:30

 

Napjainkban számos vállalkozás küzd komoly pénzügyi nehézségekkel. Nem elég a bevétel, magasak az adók, a közműköltségek, a finanszírozási terhek folyamatosan nőnek, a vevők 2-3 hónapra fizetnek, miközben a szállítóknak és az alkalmazottaknak legfeljebb 15 napon belül utalni kellene – és még sorolhatnánk. Innen egyenes út vezet a bedőlésig… Ezek a nehézségek mindenkit sújtanak, mégis vannak cégek, amelyek képesek talpon maradni, sőt eredményesek és fejlődni is tudnak.

Mit csinálnak ők másképpen? Nyilván nagyon sok mindent. Persze szerencséjük is van. Anélkül nem megy.

Az alapfolyamatok, így a termékfejlesztés, az eladás, a vevőkezelés, a logisztika mind-mind komoly különbséget jelenthet. De mi a helyzet a pénzügyi folyamatokkal?

Mondhatnánk, hogy be kell hajtani a vevőköveteléseket, hosszabb fizetési határidőt kell elérni a szállítóknál, forgóeszköz-hitelt vagy támogatást kell szerezni. Remek ötletek, sokat is lehet olvasni róluk. Más kérdés, hogy aki valaha volt már mikro- vagy kisvállalkozó, annak sokat nem kell ecsetelni, hogy ezek megoldási javaslatok mennyi eredménnyel kecsegtetnek manapság… Ezeknél sokkal fontosabbnak ítélem azt a szemléletet, amely a cég teljes üzleti tevékenységét áthatja, sőt a stratégiai vagy operatív tulajdonosi döntések mindegyikére hatással van. Árgus szemekkel kell lesni a pénzügyi folyamatokat, és minél magasabb szinten beavatkozni, az alapvető kockázatokat kezelendő. Néhány példával hadd illusztráljam:

 1.  Nem vevőkről vagy szállítókról, hanem forgótőkéről és az ezzel kapcsolatos kockázatkezelésről kell beszélni.
 2. Az adósságteher nagysága helyett a tőkeszerkezet és az állóeszköz-lekötés helyes szintjét, struktúráját kell vizsgálni.
 3. A bevétel szintje csak a fix és változó költségek arányával együtt értelmezhető.

Minél magasabb szinten vizsgál a döntéshozó egy problémát, annál több lehetősége van a pénzügyi nehézség kezelésére. A fenti kategóriák „kéz a kézben” járnak: ha egyikhez nem lehet hozzányúlni a rendszer vagy a körülmények adottságai miatt, akkor a társelemek változtatásán keresztül lehet hasonló hatást elérni. A fenti példákat kiegészítve:

 1. Ha a forgóeszköz hitel nem elégséges és a szállítói finanszírozás is elapadt, akkor megoldásként kínálkozik a készletszint csökkentése, valamint a követelések likvidálása, fizetésekhez történő felhasználása.
 2. Túlzott eladósodottság esetén meg kell próbálni megválni a finanszírozott eszközállománytól – természetesen a hitelezőkkel egyeztetve. A fennmaradó hitelt meg kell próbálni tőkeként kezelni, ennek megfelelő feltételekben megállapodni a finanszírozókkal és persze hosszú távon visszafizetni.
 3. Kevés bevétel esetén megoldást jelenthet a fix költségek változóvá konvertálása. Ilyen hatású a tulajdonosi típusú pénzáramláshoz mind hasonlatosabb motiváció felkínálása munkavállalóknak, régi partnereknek, azaz a munkavállalók és szállítók számára tulajdonosi részesedés felkínálása vagy a szállítóknál magasabb ár elfogadása, ha elfogadják, hogy a kifizetés feltételtől függ vagy hosszabb időtávú.

Ezek ismert, bejáratott technikák, kemény és fáradságos munkával bevezethetők, eredményesen működtethetők. De számos más megoldás is felmerülhet.

Érdekes kérdés, hogy mikor lehet ezeket az eljárásokat még belső erőforrásokkal, viszonylag nyugodtan végigvinni és mikor van már szükség specialista szakértőre, aki „sebészként”, tisztán üzleti logika mentén elvégzi a beavatkozást. A módszertanok alkalmazása, visszamérése szaktudást és legfőképpen hasonló projektekből nyert tapasztalatot igényel. Ha ez vállalaton belül elérhető, akkor érdemes házon belül tartani a munkát. Ellenkező esetben célszerű megfelelő tudású és referenciákkal rendelkező tanácsadókat bevonni.

Mikor jön az a pillanat, amikor ezeket a kérdéseket fel kell tennie az ügyvezetőnek és a tulajdonosnak? Vannak-e jelei annak, hogy a cég pénzügyei rosszul kezdenek alakulni?

Nagyon nehéz iparágaktól, konkrét helyzetektől független „égi jeleket” felsorolni, amelyek észlelésétől számítva arról lehet beszélni, hogy a vállalat adósságcsapdában vergődik. Kiemelt fontosságú, hogy a tulajdonos és az ügyvezető rendszeresen és gyakran górcső alá vegye az alábbi pénzügyi mutatókat:

 • Ügyfelenkénti és termékenkénti számviteli eredményesség (fedezeti szintek),
 • Ügyfelenkénti és termékenkénti pénzügyi eredményesség (a készpénzben kifizetett és befolyt tételeket szemlélve),
 • Üzletági és vállalati havi készpénzáramlás egyenlege,
 • Kamatfizetési képesség, kamatfedezeti mutató,
 • Likviditási ráta és likviditási gyorsráta változása.

Ha bármelyik kategóriában tartósan kedvezőtlen az érték, akkor a tevékenység valamely eleme, üzletága vagy ügyfélkapcsolata bizonyosan nehézségekkel küzd. Ne csapjuk be magunkat! Ha tartósan csak veszteséget tudunk realizálni egy üzletben, ügyfélkapcsolatban vagy termékkel, és bizonyosak vagyunk abban, hogy a mérésünk pontos, akkor ki kell lépnünk! Készpénzt égetni ezekben az időkben megengedhetetlen luxus. Minden probléma megoldása elodázható azzal a mondással, hogy „befektetünk a jövőbe” vagy az „ügyfélkapcsolatba”, de két kérdésre mindenképpen pozitív választ kell tudnunk adni: (1) elvégeztük-e a befektetés szakmailag megalapozott elemzését? (2) valóban ki tudunk-e vonni annyi készpénzt a működésből, amennyit ez a befektetés megkíván?

A pénzügyileg ténylegesen jelentkező veszteség jóval agresszívabb a számviteli veszteségnél, hiszen a vállalkozás létét veszélyezteti. Nem pusztán felemészti a tőkét, hanem a készpénzbázis csökkenése miatt nem hagy forrást a kötelezettségek teljesítésére. Ez pedig egyenes út a bedőléshez.

Szólj hozzá!

Címkék: bank adósság tőke vállalat költség finanszírozás felszámolás fizetésképtelen kockázatkezelés bedőlés fizetési nehézség pénzügyi mutató vevőkövetelés

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr985647065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása