HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Fenntartható nyugdíjrendszer

2014.03.18. 12:04

Miért téma a nyugdíjrendszer egy vállalati pénzügyekkel, (kis)vállalkozói problémákkal foglalkozó blogon? Mert a vállalatok legfontosabb erőforrása a humán tőke, az emberek: nekik pedig fontos (lenne) a hosszú távú gondolkodás, a megtakarítások megfelelő kezelése – ennek alapvető változója a nyugdíj és az egészség. Hiszem, hogy minden vállalkozónak, tulajdonosnak, menedzsernek alapvető feladata, hogy munkatársai számára rámutasson a hosszú távú tudatos öngondoskodás fontosságára. Ehhez az első lépcső, hogy mindenki megértse és tisztában legyen azzal, hogy a társadalombiztosítási járulékok, adók fizetése alapján mire számíthat.

Más oldalról is közelíthető a téma relevanciája: a vállalat humán költségeinek jelentős részét teszi ki a munkáltató vagy munkavállaló által kifizetett nyugdíjjárulék. Mit kapunk ezért? Stabil, biztos juttatást a kollégáink számára? Olyat, amely motiválja őket, hogy hosszú távon gondolkodjanak és értékeljék, hogy valaki vállalja a társadalombiztosítási költségek munkáltatót terhelő részét? Részben erre próbál válaszolni ez az írás.

Nézzünk szembe a tényekkel! Az öregségi nyugdíjasok száma mára némileg meghaladta a 2 millió főt (http://www.onyf.hu/). A rokkantsági ellátás elkülönítése némileg kedvező változást hozott, és 2020-ig folyamatosan nőni fog a nyugdíjkorhatár (65 évre). Minden változásnak örülni kell, ami a fenntarthatóságot szolgálja – kérdés, mindez elégséges-e.

A probléma kettős: egyfelől az átlagéletkor örvendetes növekedésével nő az ellátást igénybevevők száma, másfelől a születésszám drasztikus és tartós csökkenésével a nyugdíjjárulékot fizetők száma is drasztikusan csökkenhet (évi 40 ezer fős természetes fogyás alapján 2050-re 9 millió fő közelébe csökkenhet a lakosságszám). Ha a nyugdíjrendszerek két alapvető modellje közül mi továbbra is a „felosztó-kirovó” rendszerben gondolkodunk – tehát az adott időszaki járulék befizetésekből finanszírozzuk az ellátásokat –, akkor az egyre kevesebb befizető és több jogosult miatt ellehetetlenül a struktúra.

Mit lehet tenni?

1)      Modellt váltani: részben vagy egészben a pénztári rendszerre átállni, ahol a járulék-befizetők pénzeit vagyonkezelők befektetik, majd a tőkéből és hozamokból állják az ellátásokat. Nos, saját döntésünk a magánnyugdíjpénztári rendszerről ettől a modelltől távolított el.

2)      Bővíteni a járulékfizetők körét: egyfelől a dolgozó, viszont járulékot nem fizetők adóztatásával, másfelől munkahelyteremtéssel új fizetőket a rendszerbe vonva. Félek, hogy a súlyos aránytalanságokat ez csak tompítani tudja. Hosszú távon viszont több gyermek születése lenne a kulcs, hiszen a munkahelyeken dolgozni is kell valakinek, a külföldről betelepülő, aktívan munkát is vállalni akarók száma pedig nem elégséges.

3)      Csökkenteni a kifizetéseket: korhatár emelés, ellátás csökkentés. Az első fele még csak-csak, de a második politikailag vállalhatatlan.

A probléma az előttünk álló évtized(ek) legfontosabb megoldandó feladata, a devizaadósság és a gazdasági növekedés kérdései ehhez képest eltörpülnek. Ha valahol helye van az unortodox, kreatív gondolkodásnak, ez az, mert a hagyományos módszerek csak ideig-óráig kendőzik majd el a mind súlyosabb feszültséget.

Egy barátom tudott is nem szokványos, de a középkori tapasztalatokra építő megoldással szolgálni, mely a fenti 3 lehetőségre párhuzamosan épít. A „jogtulajdonos” beleegyezésével ezt közkinccsé teszem.

A középkorban a gyerekek nagy száma jelentette azt az erőforrás potenciált, amely a mind idősebb szülőknek az ellátást, szociális és pénzügyi értelemben egyaránt jelenthette. Ha volt sok fiatal, felnőtté váló gyerek, akkor volt, aki dolgozzon a földeken, ellássa a háztartást és az időseket. Akinek nem volt (elég) gyereke, azt nem látta el senki, magára maradt és ez a társadalombiztosítás előtti időkban egyenlő volt a biztos halállal. Az elöregedés össztársadalmi értelemben hosszú távon ugyanezt jelenti ma is. Nos, akkor a rendszer épülhetne arra, hogy a nyugdíjak bizonyos arányban összekapcsolásra kerülnek a gyermekek által megfizetett adókkal. A saját, korábban befizetett járulékkal nem lehet összekötni, hiszen az a befizetés időpontjában kifizetésre is került az akkori nyugdíjasok ellátására. De a mai járulékokkal (melyet az ellátottakat követő generációk fizetnek) már össze lehet kötni a kifizetéseket. Az ellátottnak arra igenis van ráhatása, hogy hány gyermeke van és ők mennyi adót és járulékot fizetnek be, többek közt saját szüleik ellátására.

Meredeken hangzik és persze rengeteg kérdést felvet mindez. De ötletek nélkül nem lesz megoldva a probléma.

6 komment

Címkék: nyugdíj állam bér vállalat intézmény munkatárs nyugdíjrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr705867506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reconcept 2014.03.18. 13:52:12

Nagyon jól szemlélteti a társadalom elöregedését a minap publikált KSH korfa:
www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html

2014.03.19. 09:15:53

Hétmilliárd emberrel a "fedélzeten" botorság úgy gondolkodni, hogy a nyugdíjat a növekvő számú fiatalabb munkáskezek fogják kitermelni. Ha fenn akarunk maradni, a föld népességének csökkennie kell, ez a mostaninál "csúnyább" korfát fog eredményezni. Ehhez kell alkalmazkodni, a többi álom.

ubu1 2014.03.19. 09:15:55

Én határozottan visszautasítom, hogy a magánnyugdíjpénztárak felszámolása "saját döntésünk" alapján történt. Nem hinném, hogy bárki ezt tudatosan akarta, még azok közül sem, akik a narancsokra szavaztak.

Abba meg tényleg nagyon durva belegondolni, hogy saját időskori boldogulásunk érdekében gyártjuk a gyerekeket. Mit mondunk nekik, ha felnőnek? Bocs, de csak azért csináltalak/szültelek, hogy kicseréld a szaros pelenkámat, ha már nem bírok kimenni?

Értelmesen csakis az első megoldás jöhet szóba. Mindenki megkeresi a saját nyugdíját. De ezt csak lassan és folyamatosan lehet elérni, ha néhány generáció egy picivel több áldozatot vállal, amíg egyre növekvő mértékben átáll a rendszer kortársak ellátásáról a megtakarításra.

Reconcept 2014.03.19. 10:16:37

@ubu1: Köszönjük a hozzászólást.
A „saját döntés” tény, de nyilván nem egyedi emberekre, hanem a közösség döntő többségére vonatkozik. Egy komoly többséggel rendelkező kormány döntése alapján történt, mindenki volt lehetősége a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradni, ma mégis csak mintegy 60 ezer tag maradt. Hangsúlyozom, ez nem pozitív vagy negatív minősítése a dolgoknak, hanem a tények egy bizonyos aspektusból való „összeolvasása”.
Az első megoldás „pici” áldozatokkal szerintem nem működtethető, annál sokkal erősebbek a demográfiai változások. Ezügyben ajánlom az első kommentben szereplő linket. Megdöbbentő a gyermekszám világháborús szintre csökkenése, a reprodukciós arányok drasztikus esése. A „néhány generáció” 40 évnyi munkaképes korral számolva is egy évszázadot fed le. Annyi időnk nem igazán van.
Vegytiszta rendszer biztosan nem felvállalható politikailag. De ahogy az adórendszer is (helyesen) preferálja a gyerekvállalást, úgy miért ne tehetnénk meg a nyugdíjrendszer keretében, hogy preferáljuk azokat az embereket, akiknek több gyermeke van és ezek az utódok sok adót és járulékot fizetnek mindenki javára?!

Melampo 2014.03.20. 12:28:23

Az tök mindegy, hogy milyen nyugdíjrendszer van, mert a nyugdíj alapvetően egy baromság. A mai megtakarításod egy követelés az állam összes polgárával szemben amit majd negyven év múlva akarsz érvényesíteni a mai polgárok utódain. Azok csak annyit tudnak majd ebből törleszteni amire az akkori gazdasági viszonyok között erre lehetőségük lesz. Ez csak annak a pénzügyi rendszernek jó aki negyven évig használj a megtakarításaidat, bezsebeli a hozadékát és röhög rajtad.
Hogy negyven év múlva mi lesz, azt leszarja.

Csapatjátékos · https://vasarlocsapat.hu 2014.03.21. 14:36:01

Vajon tényleg nem érdekli az emberek többségét a nyugdíj? Ki hogyan takarít meg a nyugdíjas éveire?
www.vasarlocsapat.hu/_blog/_szavazas/_nyugdij/nyugdij.shtml
süti beállítások módosítása