HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Nem kell vállalati adósmentő csomag

2013.09.04. 11:20

Felmerül a kérdés, hogy a lakossági szegmenshez hasonlóan a túlságosan eladósodott vállalatok helyzetének kezelésére is szükség van-e állami beavatkozásra. Vagy sokkal inkább egy hatékonyabb szabályozói környezet segítene a válságba jutott vállalkozásokon.

 

Sokan, sokszor foglalkoztak már a különböző lakossági adósmentési csomagokkal, ezért én most csak egy mondat erejéig térnék ki rá: a súlyos probléma rendszerszintű kezelése szükséges „rossz”, hiszen az egyedi háztartások szintjén nincsen megfelelően erős tárgyalási pozíció a finanszírozási szerződések módosítására.

Az ország gazdasági helyzete szempontjából hasonló fontosságú kérdés, hogy mi lesz azokkal a vállalatokkal, amelyek a régi, 2008 ősze előtti világban még ésszerűnek tűnő hitelterhet vállaltak fel, de az üzleti tervük az elmúlt években ellehetetlenült, árbevételük megcsappant és így most képtelenek kigazdálkodni a hiteleket, miközben felélték a tartalékaikat is. Röviden: ki és hogyan menti meg a vállalkozásokat? Ha a gazdasági társaságok ugyanis nem tudják konszolidálni az adósságaikat, akkor a csapdahelyzet újratermeli az elszegényedést és újabb lakossági szociális adósmentésekre kell, hogy sor kerüljön.

Hónapról hónapra csúcsokat dönt a felszámolások száma (Az Opten szerint csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi céget egyetlen negyedév alatt.) amely az adóbevételek csökkenését és a munkahelyek megszűnését eredményezi. A megmaradó cégek adóterhelése emelkedik, hogy az államháztartás bevételei szinten tudjanak maradni. A rövid és középtávú pénzügyi-gazdasági következményeken túl a hosszú távú szociális-társadalmi hatás szinte felfoghatatlan.

Lehet-e, szabad-e rendszerszintű, központi megoldást, direkt beavatkozást bevezetni? Aligha. A vállalatok többsége valóban kétoldalú megállapodásokat köt a bankokkal, amelyek üzleti feltételeit folyamatosan módosítják. Legtöbbször persze a finanszírozó előnyére, ez nem kérdés. Mondhatnánk, hogy akkor központilag „regulázzák meg a bankokat és akkor majd megtanulják…” Csakhogy, a lakossági hitelekhez képest nagyon jelentős és alapvető különbséget jelent, hogy a vállalati hitelfelvevők tulajdonosainak döntő többsége korlátolt felelősséget vállal a cége adósságaiért. Ha a törvényi előírások szerint működött a társaság, de nem sikerült megvalósítania az üzleti elképzeléseit, akkor a tulajdonosi kör „veheti a sátorfáját”, és nem kötelezhető a veszteségek pótlására, tőkeemelésre.

Mit jelent ez? Nagyon egyszerűen csak annyit, hogy igenis komoly tárgyalási pozícióval rendelkeznek a hitelfelvevők és tulajdonosaik, nincs szükség arra, hogy az adófizetők pénzén, központi erőforrásokból pénzügyi segítséget kapjanak adósságaik rendezéséhez.  A hitelezők jól felfogott érdeke, hogy a vállalkozók módosított feltételek között, de újabb lehetőséget kapjanak, hiszen az „üzletben maradásuk” nélkül nem várható a hitelek legalább egy részének megtérülése.

Egy dologra viszont bizonyosan szükség van: olyan jogszabály- és intézményrendszerre, amely elősegíti az adósságkonszolidációkat és támogatja azokat a pénzügyi reorganizációs folyamatokat, amelyek a csapdahelyzetekre kívánnak megoldást nyújtani.

A következő bejegyzésünk azzal foglalkozik, hogy a gyakorlatban milyen lépések jöhetnének szóba.

Szólj hozzá!

Címkék: hitel válság állam adósság vállalkozás vállalat felszámolás adósmentő csomag adósságkonszolidáció reorganizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr795493323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása