HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A vállalat legfontosabb pénzügyi mutatói: erre figyeljünk (2.)

2014.01.29. 12:18

A vállalati pénzügyi mutatók eszközt adnak a kezünkbe, hogy vállalatunk teljesítményét összehasonlítsuk a versenytársainkkal, a piaccal, saját múltbéli adatainkkal (így azonosítva háttérben húzódó folyamatokat), vagy éppen a jövőbeli terveinkkel. Most azokra a mutatócsaládokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek alakulását vállalatvezetőként, tulajdonosként folyamatosan nyomon kell követnünk. Az második, befejező részben a likviditás viszonyszámait vesszük sorra.

Nem vagyunk túlzó mértékben eladósodva, eredményesek is vagyunk, mi „fenyegethet” még? Számvitelileg lehet egy cég nyereséges, de ha a készpénze helyett a követelései gyarapodnak, akkor a likviditásában nehézségek adódhatnak. Ha pontosan tartani szeretnénk a fizetési határidőinket a bérek, a szállítói számlák, vagy az adók, adófeltöltések terén, akkor csak a rendelkezésre álló pénzeszközökre hagyatkozhatunk. Ezért a vevői követelések „pénzzé tétele” elemi érdekünk. Válságos időkben több energiát és időt igényel a vevőkezelési/behajtási tevékenység. Vevői portfóliótól, volumenektől függően gondolkozhatunk faktoring szolgáltató igénybevételén is, így csökkentve a likviditási nyomást.

Vevői kintlévőségük gyarapodása esetén nem elhanyagolható mértékű (gyakorlatilag a kintlévőségünk 27%-ának megfelelő volumenű) és igen gyakori probléma az áfa előfinanszírozása. Alapesetben a kiállított, de ki nem fizetett számla után is kötelesek vagyunk bevallásunkban a befizetendő oldalon számolni a forgalmi adóval. Erre megoldást jelent a pénzforgalom szerinti áfafizetés, amelynek szabályait mindenképpen érdemes megvizsgálni (a keresőbe beírva számos tájékoztató elérhető, de talán a legautentikusabb a NAV tájékoztatója).

Likviditási mutató = forgóeszközök/rövid lejáratú kötelezettségek

A mutatóból arról kapunk képet, hogy az általában gyorsan készpénzzé tehető eszközök milyen mértékben fedezik a rövid távú kötelezettséget. Azon társaságoknál, ahol a készleteket pár hónapon belül nem lehet pénzzé tenni, érdemesebb ennek módosított változatait vizsgálni:

Likviditási gyorsráta = (forgóeszközök-készletek)/rövid lejáratú kötelezettségek

vagy

Készpénz-likviditási mutató = likvid pénzeszközök/rövid lejáratú kötelezettségek

A vállalat számára az a kedvező, ha ezek az arányok 80–100% körüliek, ami azonnali fizetőképességet jelent.

A fenti mutatótípusokra úgyis tekinthetünk, mint veszély indikátorokra, vagyis amelyek szektortól és (szinte) vállalati életciklustól függetlenül figyelmeztetnek a nem megfelelően alakuló folyamatokra. Azt is jelzik, ha egy helyzet esetleg rövid távon fenntartható, de hosszú távon már nem, azaz vezetői, tulajdonosi beavatkozásra van szükség. Azt tudni kell, hogy egy-egy mutató önmagában nem sokat „mutat”. A vállalatvezetőnek fel kell figyelnie a versenytársakhoz képest mért eltérésekre, kedvezőtlen irányokra, tendenciákra is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás tőke vállalat veszteség üzleti terv likviditás kötelezettség tulajdonos jövedelmezőség kintlévőség eladósodottság pénzügyi mutató

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr155788197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.