HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

A családom a befektetőm: az FFF kockázatai

2014.01.02. 10:12

 FFF – friends, family, fools, vagyis barátok, család, bolondok – ez az angol rövidítés igen gyakran felbukkan a fejlett piacokon, amikor kezdő vállalkozások finanszírozásáról esik szó. Mire kell ügyelni, ha rokonok, ismerősök adják össze a kezdőtőkét egy új vállalkozáshoz?

 

A legkisebbek, az induló vállalkozók ritkán kapnak bankhitelt, kockázati tőkebefektetésre vagy üzleti angyal megjelenésére pedig értelemszerűen még nem érettek. Ha nincsen saját pénzük – és ez tőkehiánytól sújtott kis hazánkban is igen jellemző –, akkor mástól nem számíthatnak segítségre, mint rokonaiktól, barátaiktól vagy olyan magánszemélyektől, akik képzeletét valamiért nagyon megragadja az adott vállalkozás ötlete. (Utóbbi azért inkább az Egyesült Államokban jellemző, nálunk kevésbé bevett gyakorlat.)

Miben más az ilyen, tulajdonképpen jóindulatból, bizalomból vagy akár szeretetből adott kezdőtőke, mint a profi finanszírozás? Fontos különbség, hogy itt tényleg csak pénz van, és nem társul hozzá egy üzleti angyal vagy kockázati tőkebefektető támogató szakértelme. Az „okos pénz” ugyanis eggyel előre viszi a vállalkozást: piacismeretet, kapcsolatokat, know-how-t jelent a nyilvánvalóan fontos tőkén kívül. A kockázati tőkések tapasztalt üzletemberek, akik megtérülést várnak a cégtől és cserébe tudásukat is latba vetik e profit érdekében.

Az FFF-típusú kezdő befektetők más előnnyel kecsegtetik az induló vállalkozót. Kölcsönük vagy befektetésük gyakran a piacinál alacsonyabb költségekkel jár, nincs mélyreható átvilágítás, elemzés és a visszafizetés, megtérülés feltételei is jóval rugalmasabbak.

Hosszú távon azonban megmutatkoznak a hátrányok is. Például az, hogy számos jó rokoni vagy baráti kapcsolat mehet tönkre az üzletben. Mivel induló cégbe mégis csak igen kockázatos befektetni (függetlenül a tőkefinanszírozás költségeitől és feltételeitől), ha nem jön be az üzleti terv – amelynek racionalitását a személyes kapcsolat amúgy is elhomályosította –, örökre összeveszhet a két fél. Csalódás lehet abból, hogy az elképzelt hozam késik vagy teljesen elmarad, mert a kockázatokat senki sem mérte fel megfelelően. Könnyen lehet, hogy üzleti terv sem készült, hiszen nem volt ott egy profi, aki ezt megkövetelte volna.

A másik gyakori gond a dokumentáció hiánya. Ha egy megállapodás részleteit nem tartalmazza egy olyan szerződés, amelyből mind a befektető, mind a vállalkozó tájékozódhat, akkor a csalóka emberi memóriára marad a vitás helyzetek rendezése.

A tanulság valójában nem túl bonyolult: a családi, baráti befektetőt is úgy kell kezelni, mint egy üzleti angyalt, vagyis ugyanolyan komolyan kell venni és ugyanolyan komolyan kell előkészíteni a társulást. Szükséges a megalapozott üzleti terv, a piac felmérése, az átláthatóság valamiféle garanciája – és persze alaposan kidolgozott együttműködési megállapodás. A pénzügyi jelentések rendszerét fel kell építeni, és az üzlettársi kapcsolat alatt a befektetőnek meg kell kapni a beszámolókat. A cég kialakításánál gyakorlatilag ugyanarra kell törekedni, mintha bankhitelt szeretne felvenni a tulajdonos (http://reconcept.blog.hu/2013/11/05/aki_kapja_felkeszultek-e_a_cegek_a_hitelaradatra)

A tőkét nyújtónak is kritikusnak kell lennie: ugyanolyan kérdéseket kell feltennie, mintha egy idegen kopogtatott volna be hozzá frenetikusnak gondolt üzleti ötletével. Azért mert a pénzt kérő barát, még nem jelenti, hogy prudens üzletember is. Ezt mérlegelve kell tehát meghozni a tőkebefektetésről szóló döntést. Sok tanácsadótól lehet hallani, hogy barátnak, rokonnak akkor adjunk csak pénzt, ha az összeg elvesztése nem jelent gondot. Bizony, ebben is van valami.

2 komment

Címkék: befektetés kölcsön vállalkozás partner tőke kockázati tőke befektető vállalat finanszírozás kockázat kockázatkezelés mikrovállalkozás FFF

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr505721103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donald Trump 2014.01.03. 09:34:18

Érdekes téma. Épp mostanában gondolkodtam el azon, hogy kellene egy IT-s céget csinálni.Csak nálam fordított a helyzet, mert a tőke nagyjából megvan és ehhez akarom megdumálni az unokaöcsémet, hogy pár haverjával jöjjenek ide dolgozni. Zseniális a srác,BME hallgató még, szabadidejében játékokat írnak. Én abszolút csak felhasználói szinten értek, jómagam ingatlan szektorban vagyok. Most is kockáztatok, ezzel valójában megosztanám a kockázatot, emiatt nem aggódom. Inkább a cikkben is leírt családi kapcsolatokon gondolkodom sokat.

Reconcept 2014.01.05. 19:38:21

Köszönöm a hozzászólást. Fontos aspektus, hogy melyik forrás mekkora formális vagy informális visszkeresettel jár, azaz milyen visszafizetési kötelezettségünk van, ha az üzlet nem termel elég pénzt.
süti beállítások módosítása