HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Hogyan rendezzük át banki tartozásainkat? (2.) – A restrukturálás alapvető technikái

Vállalati pénzügyeink sorozat

2013.12.10. 09:56

 

Háromrészes sorozatunkban azt mutatjuk be, mit tehet egy vállalkozás, ha bankkal szembeni kötelezettségei szorongatják. A második részben a restrukturálás egyszerű módszereit és az ún. interim megoldásokat villantjuk fel.

 

Milyen eszközök állnak a finanszírozók és az adósságkonszolidációra szoruló vállalkozások rendelkezésére, ha egyszer a restrukturálás feltételei (http://reconcept.blog.hu/2013/12/03/hogyan_rendezzuk_at_banki_tartozasainkat_1_ut_a_restrukturalasig ) adottak és a felek szándéka is erre irányul? A lista korántsem teljeskörű, leginkább saját tapasztalatunk révén állt össze. Konkrét esetekben innovatív, kreatív megoldásokkal bővíthető a felsorolás.

Egyszerű módszerek

a)   Hitel futamidejének meghosszabbítása, időleges tőkefizetési moratórium vagy a kamat tőkésítése: Mindhárom eljárásviszonylag egyszerűen kivitelezhető, viszont csak rövid távú, könnyen megoldódó problémák kezelésére alkalmazható. A finanszírozási cashflow az átmenetileg kisebb adósságszolgálat miatt javul, így időt és némi forrást nyer a társaság. Komoly tartozások esetén azonban nem menti meg a céget a bedőléstől.

b)  Kamatcsökkentés: fajsúlyosabb eszköz, alkalmazásával némileg változik a vállalat által megtermelt működési eredmény elosztása a finanszírozók és tulajdonosok közt. Önmagában ritkán hatásos, viszont átmeneti eszközként hasznos és a tulajdonosok számára mutathatja a finanszírozók elkötelezettségét.

c)    Hitelleírás, ’haircut: nagyon jól hangzik, sokszor ezért szállnak ringbe az adósok. Mégis rossz hírem van: önként és dalolva senki sem szeret bukni, veszteséget realizálni. De még ha sikerül is elfogadtatni a hitelezőkkel, önmagában a legritkább esetben oldja meg a problémát. Nemcsak azért, mert komplex reorganizáció nélkül újratermelődik a veszteség, hanem a „moral hazard” (erkölcsi kockázat) és a hitelező egyoldalú veszteségvállalása a későbbi üzleti kapcsolatra is rányomja a bélyegét.

Interim megoldások

Ezen módszerek lényege, hogy segítik „megtámasztani” a vállalkozást, amíg a 10-15 hónapig tartó összetett tárgyalási folyamat lezárul (a praxisunkban előfordult már két és fél éves tranzakció is). Fontos, hogy a tárgyalások alatt kialakuljon a status quo: a feleknek egyet kell érteni a célokban, az ehhez kapcsolódó eljárásrendben, az időkeretben és néhány egyéb feltételben. A tárgyalások azt is megkívánják, hogy felek bizonyos vállalásokat is tegyenek: kamatcsökkentés, moratórium, bizonyos menedzsment- és tulajdonosi jogok korlátozása. A már említett tőkefizetési moratórium mellett két gyakori átmeneti intézmény létezik.

 a) Megnemtámadási megállapodás (’standstill agreement’): előnye a szenzitivitás és a konstruktivitás. Minden érintett egyenrangú szerződő féllé válik, így ha létrejön, az jó jel: megvan a restrukturálás legfontosabb összetevője, vagyis az együttműködési szándék. Hátránya, hogy a megállapodás létrehozása idő- és kompromisszum-igényes. Sok bajban lévő társaság már ezt sem képes túlélni.

b)  Agresszívabb eszköz a tárgyalási helyzet kialakítására a csődvédelem, amelynek célja egyezség elérése a hitelezőkkel a cég továbbműködése érdekében (sokszor csak időhúzásra használják, de ennek kifejtése nem e bejegyzés feladata). A csőd a törvény erejénél fogva reorganizációs tárgyalási keretet nyújt. Olyan cégek esetében, ahol sok hitelező áll sorban, általában ez az egyetlen működőképes (és törvényes) konstrukció. Előnye a gyorsaság, a feszes és egyértelmű időkeret, valamint a törvényi háttér nyújtotta biztonság. Mivel azonban csődvédelmet az adós kér, a hitelezők konstruktivitásának határt szabhat, hogy bizonyos lépéseket nem egyeztettek velük.

 Az utolsó részben: az összetett restrukturálási technikák kerülnek bemutatásra.

Szólj hozzá!

Címkék: bank hitel csődeljárás csőd vállalkozás tőke vállalat finanszírozás tartozás kötelezettség restrukturálás adósságkonszolidáció reorganizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr165684173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása