HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Aki kapja… – felkészültek-e a cégek a hiteláradatra?

Vállalati pénzügyeink sorozat

2013.11.05. 11:00

Hetek óta a Magyar Nemzeti Bank növekedési hiteléről szóló hírektől zeng a magyar sajtó. A program december 31-ig tartó első körében 500 milliárd forintnyi olcsó (2,5 százalékos kamatú), állami támogatású hitelt kaphatnak a cégek a bankoktól, majd 2014 végéig további 1500 milliárdot abban a reményben, hogy beindulnak a beruházások, jobb helyzetbe kerülnek a hazai vállalkozások és élénkül a gazdaság. De ki az, aki tényleg hozzáfér ehhez a pénzcsaphoz?

A célok fontosak, a megvalósítás módjáról persze folyik a vita. Ebben a bejegyzésben azonban nem a megvalósítás mikéntjét elemezzük, hanem egy gyakorlati kérdésre hívjuk fel a figyelmet. Sok vállalkozás nincsen felkészülve a hiteligénylésre, így hiába is pályázik az olcsó forrásra, nagy eséllyel nem fogja azt megkapni. Mit kell tennie egy cégvezetőnek ahhoz, hogy ez ne így legyen?

A hiteligénylés előtt fontos leülni, végiggondolni és rögzíteni, hogy mi is tulajdonképpen a hitel célja. „Hagyományos” struktúrát és felkészülést igényel egy forgóeszköz-finanszírozási konstrukció vagy egy olyan beruházási hitel, amely a hitelt igénylő társaság normál működésébe, üzletméretébe belefér. Más azonban egy olyan beruházási hitel, amely jócskán meghaladja a cég jelenlegi finanszírozási lehetőségeit és/vagy üzletileg elkülönül a jelenlegi működéstől (utóbbi kategória tekinthető projektnek).

Bármelyik irányban is gondolkozik a vállalkozás, fontos érteni és látni a pénzáramlások változását és belső forrásokkal, tartalékokkal fel kell készülni arra, hogy lehetségesek bizonyos megakadások, előfinanszírozási szükségletek. Ilyen akadály, ha lassabban lehet lehívni a beruházási hiteleket, bürokratikusabb az új forgóeszközhitel jóváhagyása, miközben üzletileg már indokolt lenne a használata, azaz a kifizetések esedékessé válnak.

Alaposan mérlegelni kell az üzleti lehetőségeket. A „kabát gombhoz varrása”, azaz az olcsó forrás által felpumpált eszközállomány óriási veszélyeket rejthet. Tényleg szükséges a bővülés, képes lesz a cég többlet készpénztermelésre? A helyes, kétkedő tulajdonosi és vezetői kérdések feltevése mindig fontos – a válság előtti utolsó években sajnos sok esetben éppen ez maradt el. A kedvező források megjelenése önmagában nem indokolhatja egy üzlet létrehozását, bővítését. Az a felfogás, hogy „ingyen minden jó” vagy olcsón minden forrás szükséges, sokszor nem vezet eredményre, hiszen a vele járó megkötések, halmozódó pénzügyi terhek, az üzletkötési kényszer megbéníthat, akár be is dönthet egy céget. Hogy a klasszikus vállalati pénzügyi elméletet ne is említsük, amely szerint a befektetési döntések függetlenek lennének a finanszírozási döntésektől

Az az igazi kérdés, hogy van-e kereslet, fizetőképes célügyfél, aki készpénzzel tud fizetni és elfogadja, hogy drágábban vásároljon, mint amennyiért vállalatunk a terméket/szolgáltatást képes előállítani. Ha mindenre igenlő a válasz, akkor az elérhető kedvező forrás segít megadni a tulajdonosoknak az utolsó lökést.

Ha pénzügyi és piaci lehetőségeit tisztázta a cégvezető, akkor jön a neheze, a cég tulajdonképpeni átvilágítása. Az MNB és a növekedési hitelprogramban vele társult kereskedelmi bankok nem dolgoznak másképp, mint a normál hitelezéskor. Vagyis a hitelképesség mércéje ugyanaz: a megfelelő cégműködés, a pozitív jövőkép és a készpénztermelő képesség. Fontos kritérium a működés átláthatósága, a tiszta múlt, mind a cég, mind a tulajdonosok szintjén. Szintén kiemelt jelentőségű a megfelelő pénzügyi riportrendszer, valamint a megalapozott üzleti terv . A szokásos „formaságok” közé tartozik az értékbecslések prezentálása.. Ha ezeken a területeken hiányosságokat talál a hitelintézet, el fogja utasítani a kérelmet. Az olcsó forrás nem jelenti azt, hogy a kockázatok felett szemet hunynának a hitelezők. Sőt, a hazai vállalati hitelezés az elmúlt években éppen az ellenkezőjéről szólt. Reménykedjünk, hogy ez a mentalitás hamarosan megváltozik. Ez ugyanis az alapvető feltétele a hosszú távú, stabil gazdasági növekedésnek.

2 komment

Címkék: bank hitel adósság vállalkozás vállalat beruházás finanszírozás hitelképes bankrendszer növekedési hitelprogram NHP

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr795615758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.11.07. 13:15:39

Alamuszi a kormány gazdaságpolitikája. Miután tönkretette a piacot, lenyomta a fogyasztást, s ezzel a vállalkozásokat is, elbizonytalanítva a munkahelyeket, azaz lényegében a magyar gazdaság egészét, azután alkotta meg Matolcsy a hitelprogramját.
Ennek egyenes következménye, hogy hitelt csak olyan vállalkozások tudnak felvenni ma, akiknek biztos bevételi forrásuk lesz, vagyis állami megrendelések. Nagyjából a fidesz közeli vállalkozásokat tőkésíti fel a kormány állami pénzből, két oldalról - megrendelésekkel látja el őket, majd finanszírozást is biztosít hozzá. Közpénzből, miközben a piaci mechanizmusokat szétzúzta.
Ez tehát semmivel nem segíti a gazdaság erősödését, az ipar, mezőgazdaság és a GDP növekedését, csupán az államszocializmus erősödését hozza. Annak pedig tudjuk, mi a vége - elszegényedett, tőke nélküli gazdaság, amely lemarad a versenyben. Csúnya baleset.

Reconcept 2013.11.07. 18:38:37

Kedves Waszabi,
Köszönöm a kommentet.
Blogunk nem aktuálpolitikai tematikájú, így megpróbálom egy kicsit más oldalról megfogni a kérdést.
Akármit is hoz a piac, a körülmények változása vagy az élet, egy vállalkozó minden esetben a túlélést, a fejlődést, és persze a profit hosszú távú növelését keresi. Ehhez minden olyan lehetőséget érdemes kihasználni, ami az addigiakhoz képest többletpotenciált jelent. Azaz ha történnek is gazdaságpolitikai tévedések (történnek most is és korábban is), sőt maga a hitelprogram is hiba, akkor is érdemes elgondolkodni a kihasználásán, mert a vállalkozásunk, üzleti ötletünk szempontjából lehetőséget jelenthet. A bejegyzésünkben is kiemeltem, hogy mindezt megfontoltan érdemes tenni, de ha van értelmes üzleti cél, akkor inkább éljünk a lehetőséggel. Ha nem tesszük, még lemaradhatunk róla...

Üdvözlettel,
Pilhál Zsolt