HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Csökkenő saját tőke: ideje dönteni!

2013.10.30. 10:48

 

Az utóbbi években egyre több cégvezető, tulajdonos számára lettek testközelből ismertek a Társasági Törvény (Gt.) alultőkésítésre vonatkozó rendelkezései. Ilyen például, hogy a társaság csökkenő saját tőkéjét bizonyos szint elérése estén meg kell emelni, ellenkező esetben a vállalkozást akár törölheti is a cégbíróság.

 

A legegyszerűbb megoldás, vagyis a tagok pótbefizetése egyben a legdrágább is (gondoljunk a tulajdonosi forrás után elvárt hozamra), ha egyáltalán kivitelezhető a mai tőkehiányos viszonyok közt. Általában ebben a helyzetben számviteli megoldás születik: felértékelik az eszközöket és máris helyre billen a saját tőke, az élet pedig megy tovább. Persze ez a megoldás nem alkalmazható mindig, sőt! Nem sok ingatlan vagy telephely van, amely ma többet ér, mint amilyen értéken a könyvekben szerepel...

A tulajdonosnak érdemes lenne ilyenkor elgondolkodnia: pozitív-e még cége értéke? Ez az első(?) figyelmeztető jel: lehet, hogy a társaság eladósodottsága veszélyes, és a számvitelileg negatív saját tőke mögött valós üzleti probléma áll. Egyszerűen megfogalmazva: a cég eszközei (például ingatlanok és az ezekre épülő üzleti tevékenység) kevesebbet érhetnek, mint a társaság kötelezettségállománya.

Érdemes folytatni?

Nem egyszerű a kérdés. Megválaszolásához cash flow-t kell modelleznünk, amelybe épp úgy be kell építeni a társaság üzleti teljesítményére, a partnerek fizetési kockázataira, a megrendelések és az áru, szolgáltatás, alapanyagok árainak alakulására vonatkozó feltételezéseket, mint a gazdasági környezet várt változásának hatásait. Az üzleti terv kiértékelésével el kell döntenünk, hogy a „saját tőke negatív oldalán szereplő kötelezettségállomány” (jellemzően: felhalmozódó szállítók, esetleg áfa-tartozás, forintban egyre növekvő hitelállomány) tartható mértékű-e. Ha erre a válasz igen, nincs nagy probléma, hozni kell a terveket és legfeljebb egy kis átütemezéssel egyenesbe kerülünk.

Ha nem...

Van olyan pillanat, amikor a tevékenység befejezése a legjobb döntés. Ha nem tesszük meg, a legtöbb esetben  ezt a gazdasági élet kényszeríti ki később, amikor valamelyik tartozás végül felszámoláshoz vezet. Ennek tisztességesebb és adott esetben olcsóbb útja, ha a társaságot értékesíteni tudjuk (ritkább eset, de ne zárjuk, ki, hogy mondjuk egy versenytárs számára a cég még „menthető”), vagy végelszámoljuk – a hitelezőkkel egyetértésben.

Ha igen...

Ha megfelelő finanszírozási struktúrában a társaság alaptevékenysége továbbra is eredményes lehetne, akkor van más megoldás! Egy előre jól kidolgozott, pénzügyi és jogi aspektusokból is körüljárt stratégia mentén le kell ülni a pénzügyi partnerekkel, és megegyezésre kell jutni. Ne feledjük, manapság senkinek sincs illúziója afelől, hogy egy esetleges felszámolási eljárás során pénzéhez juthat-e. Közösen ötletelni a partnerekkel nem szerencsés, kész forgatókönyveket kell eléjük tárnunk, hisz a megállapodáshoz el kell hinniük, hogy tudjuk, mit mit miért teszünk.

A hitelezők számára is világos és átlátható üzleti tervre épülő, megfelelően előkészített, végigtárgyalt, szoros együttműködés –legyen az tartozás átütemezése, egy részének elengedése, vagy hitel–tőke konverzió – mind-mind a társaság túlélését jelentheti. Aki pedig ezen a mai piacon talpon marad, talán az egyszer jobbra forduló üzleti környezetben is könnyebben érvényesül!

 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozás tőke vállalat finanszírozás tartozás veszteség felszámolás kötelezettség hitelező

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr745604969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása