HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan

A magyar kisvállalkozás és környezete

2014.12.10. 09:30

A magyar társadalmi és gazdasági rendszer számos strukturális problémája közül az egyik legfontosabb a nyugati társadalmak hagyományos építőkövét jelentő, többgenerációs vállalkozócsaládok hiánya. A rendszerváltás utáni vadkapitalizmus képtelen megfelelő mértékben kitermelni azokat a környezetükről felelősséggel gondolkodó többgenerációs vállalkozásokat, amelyek méretüktől függően több-kevesebb embernek munkát adva, megélhetést tudnak biztosítani családoknak. Eközben az elmúlt években kis- és középvállalkozók tömegei mentek tönkre, majd cégromokat hátrahagyva valamilyen formában újrakezdték vállalkozói létüket. Hibázhatunk mindannyian, de az már komoly gond, ha a bedőlés és újrakezdés válik egy vállalkozó fő profiljává.

A magyar kkv-szektor folytonos válságának akkor lesz vége, amikor tömegesen jelennek meg azok a vállalkozók, akik hosszú távon életképes, éppen ezért mindig megújuló üzleti modell mentén képesek működni. Ez a folyamat gyorsítható ugyan, de nem mindegy, hogyan. A segítség, a támogatás ellentétes a vállalkozói szemlélettel. Ami mikroszinten olcsó vagy ingyenes forrásnak tűnik, az rendszerszinten nagyon költséges is lehet. Ez még akkor is így van, ha ma sok hazai vállalkozás elsőszámú finanszírozási forrása az EU-támogatás. Összességében ez is a társadalom költsége, hiszen a támogatást az adófizetők biztosítják. Az „ingyenpénzzel” torzított versenyben pont az innovatív, reális jövőképpel rendelkező, versenyképes vállalkozások kerülnek hátrányba.

Pénzügyi támogatás helyett hosszú távon eredményesebb a vállalkozási körülmények és a tágan értelmezett infrastruktúra átalakítására allokálni a forrásokat. Ez lényegesen kisebb költséggel járna annál, amennyit a közvetlen állami és az EU-szintű támogatások folyósítását és a teljesítések ellenőrzését végző bürokrácia működtetése igényel, és akkor még a támogatás összegét és az „ingyenpénz” társadalmi káros hatásait nem is vizsgáltuk.

A vállalkozási keretek megfelelő és stabil kialakításával lehetséges olyan tartós változásokat előidézni, amelyek egy bizonyos kritikus szint felett már pozitív eredményeket hoznak társadalmi szinten is. Csak egy ilyen stabil keretrendszerben lehet reális cél családok sokasága számára, hogy generációkon átívelő vállalkozásokat hozzanak létre.

A kkv-szektor egészséges működéséhez szükséges alapfeltételek kialakítása az állam feladata.

1)      Bürokrácia lebontása: Minden kormány harcot indít a felesleges bürokrácia ellen, sajnos a kézzel fogható eredmény még várat magára. Óriási költséget jelent a hivatalok fenntartása, az adminisztráció, és a hétköznapokban bizony sokszor úgy tűnik, mindez értelmetlen. Nyilván van egy szint, ameddig igenis szükség van a jó értelemben vett bürokráciára, ellenőrzésre és támogatásra, de ezt a mértéket itthon mi már jelentősen meghaladtuk.

2)      Stabil jogszabályi környezet kialakítása: A generációkon átívelő vállalkozásokat csak akkor lehet építeni, ha megvannak hozzá a stabil törvényi-jogszabályi háttér.

3)      Tisztességes verseny előnyben részesítése: A társadalom számára az a hasznos, ha a piacok minden szegmensében érvényesül a verseny, sok a piaci szereplő, akiknek az állam, a vevők és a tőkepiacok felé párhuzamos a pozíciója. Ez az a modell, amelyben hosszú távon a jobb teljesítményt nyújtó vállalkozás lesz az eredményesebb, azaz a jó tényleg „elnyeri méltó jutalmát”.

4)      Adózási környezet egyszerűsítése és stabilitása: A bürokrácia leépítéshez hasonlóan az egyszerű és stabil adórendszert is sokan megígérték már, ám eddig mégsem történt érdemi változás. Ugyan időről időre történnek előrelépések, de a gombamód szaporodó új adófajták – amelyek néha évközben is változnak –, valamint az adóhatósági eljárások beláthatatlansága és rugalmatlansága a kedvező hatásokat elemészti.

5)      Befektetés a humántőkébe és a képzésbe: A modern vállalkozási, adózási, jogi és pénzügyi ismeretek nélkül a legjobb termékötlet is elbukik. A fejlődéshez elengedhetetlen a társadalomtudományi és közgazdasági oktatás magasabb szintre pozícionálása.

A megfelelő keretrendszer kialakulása segítene a társadalmi szemlélet megváltozásában is: a köztudatban új kép alakulna ki, amelyben a vállalkozó nem kopasz, nem luxusterepjáróval jár, ugyanúgy dolgozik, mint egy alkalmazott, munkás vagy vezető, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ő még kockázatot is vállal.

A jó hír az, hogy már egészen kis változásokkal is nagyon sokat el lehetne érni, csak nem szabad rövid távú politikai érdekek és fiskális szempontok miatt visszafordulni az úton.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny bürokrácia állam adó vállalkozás állami támogatás vállalat képzés vállalkozó kockázat intézmény átláthatóság versenyelőny tulajdonos pénzügyi rendszer kockázatvállalás portfolioblogger humántőke

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr266966903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása