HTML doboz

HTML

A Reconcept

A Reconcept a magyar piacon egyedülállóan a válságba jutott és működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáira nyújt hosszú távú megoldást.

RECONCEPT.HU

Reconcept Blog

Blog vállalati pénzügyekről és vállalkozással kapcsolatos gazdasági témákról, fókuszban a sikeres vállalkozás és az ehhez szükséges pénzügyi és üzleti struktúrák kialakítása, eredményes működtetése. Vélemények, tények, hírek, elemzések és ötletek, amelyek segítenek eligazodni az üzleti világban.

Kapcsolat

A bloggal kapcsolatosan felmerülő kérdéseivel, kéréseivel kapcsolatosan, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségünkön: blog <k u k a c> reconcept.hu

Taxative blog

jalsovszky_uj_arany.png

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Házszabály

Olvasóink szabad vélemény-nyilvánítási jogát tiszteletben tartva, fenntartjuk a jogot a bejegyzéseinkre érkező hozzászólások moderálására, amennyiben azok:

  1. egyéneket, társadalmi csoportokat, kisebbségeket sértő vagy bántó, diszkriminatív, túlzóan obszcén, vulgáris kifejezéseket tartalmazó,
  2. jogellenes vagy jogsértő bejegyzések;
  3. a hozzászólások és hozzászólók szándékos megzavarására irányulnak; 
  4. szándékosan félrevezető jellegűek;
  5. tisztán politikai tartalmúak;
  6. a témához nem kapcsolódó, öncélú, szervezkedésre buzdító megnyilvánulások;
  7. sértik mások szerzői, szellemi alkotáshoz fűződő jogait;
  8. reklámnak és spamnek, illetve egyéb, rendeltetésellenes felhasználói magatartásnak minősülnek.

Moderálás

Bejegyzésre érkező hozzászólások moderálására a Reconcept Kft. a jogot fenntartja. A hozzászólás a beérkezéstől számított maximum 24 órán belül megjelenik. A hozzászólások, nem feltétlenül tükrözik a Reconcept Kft. véleményét, azok tartalmáért a társaság nem tehető felelőssé.

Jogi közlemény

Az oldalon és a bejegyzésekben közzétett információk, elemzések és következtetések tájékoztató jellegűek és nincsenek tekintettel az olvasók egyéni igényeire és adójogi helyzetére. A közölt adatok teljességéért, pontosságáért valamint aktualitásáért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget. A közzétett információk nem minősülnek továbbá tanácsadásnak (úgymint adó-, jogi- vagy egyéb tanácsadásnak), és ezáltal nem helyettesítik a társaságunk szakértőivel folytatott személyes megbeszélést. A jelen honlapon feltüntetett linkeken keresztül elérhető weboldalakon található információk alapján hozott, illetve az azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Reconcept Kft. nem vállal felelősséget.

 

Bitcoin: pénz vagy lufi?

2014.03.03. 12:03

Az elmúlt napokban tele volt a sajtó a bitcoinnal: jegybanki figyelmeztetések, tőzsdei összeomlások, árfolyamot mozgató kínai hírek. De pénz-e egyáltalán a bitcoin vagy csupán a soha nem szűnő emberi spekuláció tárgya?

 

A bitcoin a 2008-as pénzügyi összeomlást követően jött létre, talán éppen a válságokat kísérő útkeresések eredményeként. Sok összefoglaló elérhető a bitcoin fogalmáról (például itt és itt), nem ismételnénk ezeket. A mi kérdésünk kizárólag arra vonatkozik, hogy miként kezelhető a bitcoin. Árutőzsdei termékként, amelynek árfolyamára a gabonához, fémekhez (jobb eset) vagy tulipánhagymákhoz (rosszabb eset) hasonlóan spekulálnak a befektetők? Avagy új pénzeszközként, devizaként, amelynek – mint minden más hagyományos devizának – létezik tőzsdei kereskedelme?

A pénz legfontosabb tulajdonsága, hogy az azt felhasználó közösség tagjai elfogadják fizetési eszközként, azaz értékkel ruházzák fel. Minden a közös elfogadáson alapszik. Régen az érmék nemesfém tartalma volt az érték biztosítéka. Nem mintha az aranyat univerzálisan fel tudták volna használni, viszont ez biztosította a "véges számosságot" és a nemzetek között is csereszabatos értékközvetítői státuszt.

A pénz mint fogalom, bizonyos felfogásban nem más, mint "mértékegység" (kölcsönösen elfogadott egyenértékes), ami "érték" mérésére szolgál. Munkaerő, áru, és jogok cserélnek gazdát, szolgáltatásokat vesznek igénybe nap mint nap a pénz mint csereeszköz segítségével.

Ugyanakkor a pénz maga is rendelkezik értékkel, azaz önállóan is lehet áru: a hitelezés és a betétlekötés kapcsán a kamat a különböző időben, de azonos devizanemben rendelkezésre álló pénzeszközök egymáshoz képesti ára. Ennek köszönhetően képes a pénz felhalmozási funkcióját is ellátni.

Ma már nem a nemesfémtartalom, hanem a devizák mögött álló nemzetgazdaságok és jegybankok rendszere miatt bízik meg a társadalom a különféle pénznemek értékében. Tapasztalhatjuk, hogy ha a mögöttes gazdasági rendszerben problémák adódnak, akkor az az adott ország devizájának árfolyamában rögtön megjelenik. Elég az argentin pesóra vagy az ukrán hrivnyára gondolni.

Nézzük meg hasonló szempontok szerint a bitcoint.

Nem lévén mennyiségi szabályozó (például jegybank) a bitcoin létrehozásakor véges számosságot biztosítottak, oszthatósági szabályok bevezetése mellett. Maga a bitcoin-protokol, amely a virtuális elszámolás mikéntjét tartalmazó kód, nem manipulálható, így ez a zárt rendszer működőképes lehet. Létezik rá árjegyzés, azaz vannak olyan vállalkozások, amelyek (leginkább) dollárért adnak-vesznek bitcoint. Kereslet és kínálat is létezik, noha itt tapasztalhatunk némi rendellenességet.

Bizonyos országokban (Argentína, Irán és tavaly decemberig Kína is ebbe a körbe tartozott) az állami szabályozások miatt az állampolgárok korlátozottan juthatnak devizához. Mivel a bitcoint nem tekintik devizának, vele szemben nincs ilyen korlátozás. Érthető tehát, hogy ezen országok állampolgárai alternatívát látnak a virtuális pénzben az országban ragadt megtakarításásaik „kimentésére”. Nem véletlen, hogy a kínai korlátozások bevezetésekor – azaz egy a keresleti oldalra mért negatív csapás miatt – a bitcoin árfolyama megfeleződött.

A bitcoin virtuális világában nincs nemzetközi szabályzó, sem felügyelet vagy hatóság és ez a rendszer egyik gyenge pontja. Az Mt. Gox múlt pénteken bejelentett csődjéig a legnagyobb forgalmat lebonyolító bitcoin tőzsdének számított. A Wall Street Journal információi szerint az online tőzsde gyakorlatilag szabályozói felügyelet nélkül működhetett, hiszen a szabályozók nem tekintik a bitcoint pénznek. Az auditálatlan technikai rendszer gyengesége meg is mutatkozott: az ügyfelek virtuális „számláinak” technikai hosszan tartó manipulációjával hackerek 750 000 bitcoint tulajdonítottak el (a kár összege 100 dollár/bitcoin-on átszámítva 75 millió dollár).

A bitcoin mögött nincs aranystandard rendszer vagy kézzel fogható nemzetgazdaság (vagy azok csoportja). Bitcoinért ma nem vehetünk élelmiszert, nem tankolhatunk benzint és egyelőre bitcoint elfogadó étterem sincs a belvárosban. Ez adja a rendszer másik gyenge pontját: marginális (tendenciáját tekintve egyébként növekvő számú) elfogadó már van ugyan a rendszerben, de nincs kellő átjárás a virtuális pénztárcánk és a kézzel fogható reál világ között. Enélkül a bitcoin egyelőre a spekulánsok terepe, nincs mögötte olyan fundamentum, amely a stabilitását adná. A hagyományos „off-line” valutákkal szembeni átváltási árfolyamokat ma tehát pusztán a bitcoin birtoklása iránti kereslet és kínálat erőviszonyai alakítják, ami előrejelezhetetlen és pusztán spekulatív.

Az elmúlt hat hónap bitcoin dollárral szemben jegyzett árfolyama az Mt. Gox kereskedési platformon a következőképpen alakult a tőzsde csőd előtti utolsó árjegyzéséig (2014. február 25.):

 

bitcoin_post_abra.jpg

 

Érzékelhető, a bitcoin árfolyama nagyon hektikusan változik (a rengeteg sajtóhír, rendőrségi akció és egyéb események hatására), ami az általános elfogadottságát, a „mértékegység” és megtakarítási funkcióját alapvetően lehetetleníti el. Ki takarítana meg egy olyan pénznemben, amely egyik hónapról a másikra elvesztheti dollárban számított értékének felét?

A fenti érvek alapján a bitcoin ma (még) nem mondható pénznek, mert nem képes betölteni annak összes funkcióját. Inkább tekintsünk rá korlátozottan forgalomképes, készpénzt megtestesítő (de nem helyettesítő!) eszközként.

 

7 komment

Címkék: pénz csőd spekuláció bitcoin tőzsdei összeomlás

A bejegyzés trackback címe:

https://reconcept.blog.hu/api/trackback/id/tr125841138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[megmondoember] 2014.03.05. 12:18:30

A Bitcoin számtalan hátránnyal és nulla előnnyel rendelkezik a hagyományos pénzforgalmi eszközökhoz képest.

1. Oké, hogy korlátos, viszont nyílt forrású, és semmiből sem áll egy Bitcoin2-t, Bitcoin3-at és BitcointN+1-et létrehozni. Innentől kezdve viszont már semmiféle szűkösség nem áll vele kapcsolatban. Hiszen bármikor helyettesíthető egy másik kriptovalutával elszámoli célokra. Tehát valójában a szűkösségéből eredő értéke nincs, és valójában teljesen értéktelen.

2. Ha még csak az egyes kriptovalutákat is vesszük, akkor is nincs a rendszerbe kódolva módszer az elveszett, megsemmisült Bitcoinok pótlására. Ez pedig deflációs folyamatot indít be, ami megöl minden kereskedelmet az adott valutával.

3. A folyamatos árfolyamingadozás lehetetlenné teszi valós kereskedelmi felhasználását a spekuláción túl. Egy boltos nem írhatja ki, hogy a csoki 0.0001 BTC-be kerül, mert lehet, hogy két perc múlva felére esik vagy duplájára nő az árfolyam. Tehát a mindennapi használatra alkalmatlan.

4. A Bitcoin és akármilyen kriptovaluta sokkal jobban nyomon követhető, mint a készpénz. Tehát ebből a szempontból sem versenytársa a készpénznek.

Stb.

harvy666 2014.03.05. 12:18:34

valoszinuleg tuleli az MtGox halalat a Bitcoin (legalabbis hetek ota be volt arazva mar a rendes tobbi exchangen a hulyeseguk) kvazi napon belul visszahozta a hirtelen esest az arfolyam,sot azota mar 660$on áll, amugy is mestersegesen volt felpumpalva folyamatosan a tobbi valtohoz kepest 10-20%al az MtGox arfolyama majd amikor mar alig mukodott leesett 100$ig azzal meg nyilvan bevonzottak a hulyeket akik azt hittek majd szakithatnak azzal hogy mashol eladjak 6x aron

TLDR: ne utald olyan helyre a penzed ami elozoleg csak Magic the Gathering kartyak eladasaval foglalkozott :DDD

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.05. 12:18:38

A pénznek van egy fontos ismertetőjele, amivel a Bitcoin nem rendelkezik: nagyjából stabil az értéke, nem változik hetente 10-20-30%-ot.

iDealer · http://www.idealer.hu 2014.03.05. 12:18:40

Idő kérdése és valódi pénz lesz.

Mi (www.idealer.hu) már elfogadjuk.

Reconcept 2014.03.06. 16:11:26

@[megmondoember]:
Most itt önállóan a bitcoint vizsgáltuk, de abban igazad van, hogy számos kriptovaluta létezik ma, és ez csak az egyik közülük, talán a legfelkapottabb. Ez utóbbi miatt ennek a legnagyobb az esélye, hogy a felhasználó közösség pénzként elfogadja.
Alapvetően egyetértünk Veled, csak mi fő gyenge pontnak a reál gazdasági világba való nagyon gyenge, kvázi nulla beágyazottságát látjuk.

Reconcept 2014.03.06. 16:16:47

@harvy666:
Az elmúlt napok tényleg azt mutatják, hogy a bitcoin ezt a "csapást" túléli. Mondjuk nem is lenne racionális, ha hirtelen mindenki eldná az egységeit, hiszen akkor biztos összeomlana az árfolyam a kínálati nyomás alatt és a kézben maradó bitcoinok értéke lenullázódna.
Viszont az ilyen események rávilágítanak arra, hogy egyelőre nem megbízható a bitcoin "ökoszisztéma", ami ellehetetleníti a pénzfunkciót, max. nagyon rövid távú elszámoló egység lehet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.14. 08:18:54

"@Online Távmunkás:
Épp most olvastam Roubini prof véleményét a témában:
www.portfolio.hu/vallalatok/iteletet_mondott_a_szuperpenzrol_a_neves_kozgazdasz.3.196336.html
Mint deviza nem működik, talán mint fizetési rendszer még működhet, bár a biztonsági aggályok fennállnak."

A biztonsági hiányosságok miatt ment csődbe az Mt. Gox. Tudomásom szerint nem adatlopás volt, hanem a Bitcoin protokoll hibáját használták ki. Ilyen a fizetési rendszereknél nem fordulhat elő...
süti beállítások módosítása